Duurzaamheid is zichtbaar veranderd in de Stad

transport-auto's-elektrisch laadpunt-1De wereld van duurzaamheid wordt steeds complexer. Er zijn veel technische innovaties die duurzaamheid hebben bevorderd in de stad Groningen. In korte tijd is er veel zichtbaar veranderd.

Wat is dat toch met duurzaamheid in de Stad?  En wat is in korte tijd zoal zichtbaar aan het veranderen.

groninger paddepoel noord energiefeest (1 van 1)Het begon al met de tomeloze groei van zonnepanelen. Ook in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen een steeds gewonere aanblik op platte en schuine daken zoals de start van b.v. het nieuwe energie project in Paddepoel Noord.

 

 

steden nederland groningen, kostverlorenOf zoals in Kostverloren waar de kinderen van de Petteflet een sponsorloop organiseerden als afsluiting van het jaar van de Duurzaamheid en de school verrast werd met 24 zonnepanelen.

Daarna de buurtmoestuinen, zoals de Gelderse Es in Selwerd, die als paddenstoelen uit de grond blijven schieten. Mooie initiatieven, die naast aandacht voor voedsel en groen ook tot aandacht voor elkaar leiden. Sla, boontjes en sociale contacten opdoen op de tuin, het kan allemaal.

Het bevorderen van hotels voor insecten zoals op De Wegwijzer in Selwerd in het Stadspark.

 

groningen-europark-opening harm buiterplein-13En waar de bovenstaande twee punten juist zonder al te veel overheidsbemoeienis gedijen, laat de gemeente zich ook niet onbetuigd. Het nieuwe kantoorpand op het Europapark is het duurzaamste van de stad, goed geïsoleerd, slim bemeterd en bedekt met panelen waar je u tegen zegt. En voorzien van een warmtekoudeopslag, waarop ook de nabijgelegen school, de Euroborg en toekomstige bedrijven aangesloten worden.

karinge-heropening-3En dan het volledige gerenoveerde en opgefriste sportcentrum Kardinge, waar vanaf dit najaar de helft van de energienota bespaard wordt door de houtsnippers uit onze plantsoenen te verbranden in een nagelnieuwe biomassaoven. Sporten zonder energie te verliezen! En recentelijk de aula op het Selwerderhof. Gerenoveerd en voldoet aan de duurzaamheidseisen van deze tijd.

groningen-centrum-martinikerkhof-entente florale-boomplanten-4Nee, je kunt stellen dat de Groninger duurzaamheidswethouder Jan Seton (CDA) niet stil gezeten heeft in de korte tijd als wethouder. Eén ding is zeker, hij heeft nog veel werk voor de boeg en het is mooi om te zien dat het niet de gemeente is die alleen de kar trekt, de Stadjers zelf doen voluit mee! Duurzaamheid is in goede handen bij deze CDA wethouder. Houden zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *