Een avond stil staan bij de dood van tegenwoordig

groningen-crematorium-begrafeniskoetsDat we sterven is een van de weinige zekerheden in het leven. Op 14 november om 20.00 uur wordt hier een avond lang bij stil gestaan in ForumImages (Hereplein 73, Groningen). Mensen klappen bij uitvaarten, gaan in het wit gekleed, er zijn legio bermmonumenten, stervenden nemen de uitvaart geheel in eigen hand, er zijn hospices, er is palliatieve zorg en er zijn budgetcrematies. (foto:@geertvanduinen)Waar komt deze andere houding ten opzichte van de dood vandaan? Is het nieuwe spiritualiteit? De laatste benen van de religie? Televisiemaakster Cunera van Selm spreekt met ethicus Menno de Bree, geestelijk verzorger en palliatief verpleegkundige Ruurd van de Water, dominee Annemarieke van der Wouden en psychologe Nandi Straat van het Behouden Huys in Haren over het geestelijk leven anno nu.

Daarna spreek Van Selm over de uiterlijkheden van het laatste afscheid: Wat is de laatste mode in uitvaartland en met welke trends houden verschillende soorten ondernemers in deze branche rekening? Bij dit gesprek schuiven onder anderen onderzoekster naar religie, diversiteit & zorg Claudia Venhorst, budgetcrematieondernemer Wladimir van Klinken, Nellian Dijkema (van Lotus uitvaartverzorging) en Evert de Niet (Algemeen Belang) aan. Later de avond toont Ronald Simons van het Amsterdamse Eye-filminstituut talloze scenes uit de geschiedenis van de film. Hoe sterf je geloofwaardig op het witte doek? Tussen deze drie bedrijven door zijn er gedichten die voormalig stadsdichter Rense Sinkgraven schreef voor eenzame doden, singer-songwriter Elle Alpha brengt haar versie van enkele populaire begrafenissongs en we starten met Kleinkoor De Gelegenheid.

Entree is € 7,50 (studenten/CJP/65+/Stadjerspas: € 6,-) en reserveren kan via 050 312 04 33. Het Groninger Forum organiseert deze avond in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Groningen Centraal.

Donderdag 14 november 2013, 20.00 – 22.00 uur  ForumImages, Hereplein 73, GroningenEntree: € 7,50. Studenten/CJP/65+/Stadjerspas: € 6,-
Reserveren: 050 312 04 33
www.groningerforum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *