Een gezonde schoolkantine voor iedereen

Gezond eten is belangrijk, zowel thuis als op school. Vaak is dit ook een discussiepunt tussen kinderen en ouders.

Wat is een gezonde schoolkantine?
Een gezonde schoolkantine bestaat voor 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf, en maximaal 25% snacks en snoep; streef ernaar de

meest gezonde producten binnen elke productgroep aan te bieden. Gezond en duurzaamheid gaan vaak hand in hand. Zo is een aanbod met veel basisproducten en minder vleesproducten al beter voor het milieu.

Hoe werkt de Schijf van Vijf?
De Schijf van Vijf is een hulpmiddel dat in een oogopslag laat zien hoe je als consument gezond kunt eten. De 5 vakken laten zien met wat voor soort producten je je lichaam gezond kunt houden.

Kies liefst elke dag producten uit alle vakken en varieer zo veel mogelijk. De aanbevolen hoeveelheden geven je een beeld van hoeveel je ongeveer uit de vakken zou moeten eten. De 5 regels geven aan waar je extra op moet letten bij het kopen, koken en bewaren van je eten.

Waarom is dit belangrijk?
Gezond eten levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf, is hierbij een goed uitgangspunt. Gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam. Dat zorgt weer voor een kleinere kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker.

Hoe pas je de Schijf van Vijf toe in de kantine?
Een gezonde schoolkantine bestaat voor 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks). Voor de schoolkantine hebben we voor een aantal producten uit de niet-basisgroepen een uitzondering gemaakt, waardoor ze wel worden meegerekend als basisproduct. Download deze aangepaste indeling. De richtlijnen die voor een Gezonde Schoolkantine worden aangehouden, zijn wetenschappelijk onderbouwd. Download een overzicht van beschikbare evaluaties en onderzoeken met betrekking tot gezonde schoolkantines.

(bron: voedingscentrum)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *