Één Koningsboom en sierhek in elke gemeente!

header-koningsbomen.jpg.crop_displayOp 30 april 2013 wordt de troonswisseling gevierd! Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hebben, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst,

 

het initiatief genomen om deze bijzondere gebeurtenis te markeren door middel van het unieke project Koningsbomen.

Sinds het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis is het een traditie om bij een troonswisseling een zogenoemde Koningslinde te planten, meestal met een mooi sierhek eromheen. In tal van gemeenten herinnert een monumentale Koningslinde aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.
Het streven van de initiatiefnemers is dat ALLE Nederlandse gemeentes meedoen en of een Koningsboom met een Sierhekwerk planten cq. plaatsen of een Koningslinde: een levend monument dat de openbare ruimte van ook uw stad of dorp siert en generaties lang zal herinneren aan dit historisch moment.
Het realiseren van dit mooie project moet een nationale gebeurtenis worden, waarbij op 30 april bewoners en vooral veel kinderen betrokken worden. We hopen dat in iedere gemeente ná de troonswisseling alle kerkklokken gaan luiden als startsein voor het planten van de boom.  Ook op scholen zal door middel van een educatief programma aandacht besteed worden aan dit evenement. U wordt hierover de komende weken nader geïnformeerd.
Boomkwekerij Ebben heeft, in overleg met Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van de Boomfeestdag,  de bomen geteeld; deze zijn gereserveerd voor elke gemeente in Nederland. De initiatiefnemers hebben beeldend kunstenaar Margot Berkman gevraagd het Sierhekwerk te realiseren. Inmiddels is het prototype van het sierhek vervaardigd en gepresenteerd op Paleis Noordeinde. Hier is het met veel enthousiasme ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *