Plan internationalisering gemeente Groningen van tafel

groningen-centrum-stadhuis-raadszaal-grote markt-1Na kritiek van de raad heeft het college van B&W het raadsvoorstel over internationalisering teruggetrokken. Er komt een aangepaste nota. Volgens veel partijen ligt de focus van de bezuinigingen te veel op ontwikkelingssamenwerking.

 

Ook missen ze de motivering van de bezuinigingen, bleek in de raadscommissie Financiën en Veiligheid van woensdag 6 februari. De vergadering ging bijna helemaal over de internationaliseringsnota van het college. Onvrede was er ook over de gebrekkige communicatie over de bezuinigingen richting de te korten organisaties.

Focus
De bezuinigingstaakstelling van 50.000 euro op internationalisering blijft staan. “We zijn gebonden aan de bezuinigingen”, aldus burgemeester Peter Rehwinkel. Maar hij zegde wel toe de verdeling van de vijf ton te heroverwegen. “We gaan er nog een keer naar kijken. Maar we staan nog steeds achter de gekozen focus, verwacht dus geen wonderen. We zullen niet ver weg raken van de gekozen prioriteiten.”

Moermansk
Het college wil kiezen voor verzakelijking van de internationale activiteiten. De stedenbanden als die met Moermansk in Rusland en San Carlos in Nicaragua mogen blijven, maar daar wordt wel op bezuinigd. Ook Noordkaap, het voormalige Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, en het Vredesinformatiecentrum moeten volgens het college inleveren.

Eenzijdig
Vertegenwoordigers van de te korten organisaties uitten in de raadscommissie hun zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen. Ze kregen veel partijen mee. “De rekening wordt eenzijdig bij ontwikkelingssamenwerking gelegd”, zei Rosita van Gijlswijk van coalitiepartij SP.  “We willen een eerlijke verdeling van de bezuinigingen.” Robert Prummel (Stadspartij) vond de bezuinigingen ‘onverstandig’: “Groningen is een stad die internationaal mee moet praten.”

Welkomsthuis
Steun kreeg het college vooral van de VVD. “Ontwikkelingssamenwerking is meer iets voor Den Haag”, aldus fractievoorzitter Sabine Koebrugge. “De inwoners van de stad hebben voor ons meer prioriteit dan mensen elders.” Ook Student en Stad staat achter de bezuinigingen. “Dat geld kunnen we beter gebruiken”, aldus Mark van den Akker. Het plan voor een Welkomstcentrum voor buitenlandse studenten en werknemers was volgens Randy Martens van de PvdA ‘één van de beste ideeën’ van de nota. Maar hij is bang dat de uitwerking in het vergadercircuit verzandt. “Begin er gewoon mee.”

Handel
Kritiek was er op de communicatie richting de organisaties die minder geld krijgen. Burgemeester Rehwinkel zei dat de kritiek hem ‘een beetje verdrietig’ maakte. “Onze focus ligt op handel, maar we heffen de ontwikkelingssamenwerking niet op.”

Motivatie
Rehwinkel bood excuses aan voor de onvoldoende communicatie met de organisaties. “We zijn bereid het gesprek alsnog te voeren. Het overleg moet beter.”  Ook de motivatie van de bezuinigingsvoorstellen wordt beter, beloofde de burgemeester. Het college komt binnenkort met een aangepast voorstel. De subsidies die dit jaar zijn toegekend, blijven gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *