Een zoete verleiding voor de decembermaand

zoete verleidingDe manier om een ander te verwennen is natuurlijk met zoetigheid, in zoete kleurtjes.     Als je al dat lekkers dan ook nog eens zelf bereid hebt, wie kan er dan nog nee zeggen?

Klepon (voor circa 12 stuks)

200 gram rijstebloem (tepung beras)
5 druppels pandanextract
11 /4 – 1 1/2 dl water
zout
100 gram palmsuiker (gula Jawa)
geraspte kokos (klapa)

BEREIDINGSWIJZE
Doe de rijstemeel in een kom en voeg het pandanextract, een snufje zout en water toe. Roer/kneed dit tot je een stevig deeg krijgt. Het deeg krijgt een grappige textuur die ik eigenlijk nergens mee kan vergelijken. Het is glad en tegelijkertijd korrelig. Ik denk dat kinderen het erg leuk vinden om mee te helpen met het maken van deze balletjes. Maak van het deeg kleine balletjes en druk met je duim een holletje in het balletje zodat je een klein kommetje krijgt. In dit kommetje leg je een stukje gula Jawa en vervolgens vouw je het balletje weer dicht. Rol nog even tussen je handen zodat het bolletje weer een mooie ronde vorm krijgt. Het is lekker als het deeglaagje niet te dik is en er een flinke brok gula Jawa in de balletjes zit.
Zet nu alvast een schaaltje neer met daarin de gemalen kokos( rooster het geraspte kokos van te voren in een droge koekenpan al omscheppend goudbruin), zodat je ze na het pocheren direct door de kokos kunt rollen.

Breng in een pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Gooi de balletjes in kleine getallen in de pan. Pocheer de balletjes tot ze boven komen drijven, ze zijn dan gaar en kunnen met een schuimspaan uit de pan gehaald worden. Laat de balletjes even uitlekken en rol ze daarna direct door de kokos tot ze rondom met zijn bedekt.

Je balletjes zijn klaar en het is het lekkerst wanneer je ze gelijk opeet. Je kunt ze ook bewaren en in de magnetron opwarmen. Het nadeel aan bewaren, is dat de gula Jawa op den duur door de rijstemeel heen komt en bruine blekken op het groen en de witte kokos achterlaat. Dit ziet er niet zo mooi uit.
Selamat makan! Namens Residentie Buitenzorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *