Eikhaas

natuur, paddestoelenDe eikhaas (Grifola frondosa), gespot in de Vennebroek in Eelde/Paterswolde,  is een houtzwam uit de familie Meripilaceae.

Uit een centrale steel die zich veelvuldig vertakt groeien waaier- of spatelvormige deelhoedjes van vier tot tien centimeter breed. De hoedjes zijn rimpelig en crèmekleurig tot grijsbruin. De buisjes zijn wittig. De poriën zijn wittig tot crèmekleurig.

De eikhaas groeit aan de voet van levende eiken en op stobben ervan. In Nederland komt de soort sporadisch voor in zomer en herfst.

natuur, paddestoelenIn de traditionele Chinese geneeskunde werd de eikhaas toegepast onder de naam ‘keisho’. Omdat deze zwam het immuunsysteem stimuleert wordt thans onderzocht of hij bij de behandeling van aids en kanker gebruikt kan worden. Mogelijk zijn er ook toepassingsmogelijkheden bij hoge bloeddruk, diabetes mellitus en een te hoog cholesterolgehalte. In november 2006 is een nieuw eiwit ontdekt (GFAHP) dat gemaakt wordt door de eikhaas, wat het Herpes Simplex Virus (HSV) remt. Dit eiwit kan helpen bij de genezing van herpes.

De eikzwam wordt ook gegeten en wordt in Azië, vooral in Japan, massaal gekweekt.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *