Epke Zonderland nieuwe ambassadeur Sports for Children

Olympisch kampioen Epke Zonderland zet zich de komende tijd in als ambassadeur van de Sports for Children Foundation uit Eindhoven dat sport- en spelplezier biedt aan kinderen in Oost-Europese gebieden die leven onder de armoedegrens. Dit is voor Zonderland de eerste keer dat hij het gezicht is van een goed doel en dat doel heeft hij zorgvuldig uitgekozen:

 

“Ik wilde heel graag mijn naam en gezicht verbinden aan een doel dat met sporten en kinderen te maken heeft. Daarom sluit Sports for Children perfect aan bij wat ik kinderen wil vertellen: het is goed en leuk om zoveel mogelijk te sporten. En ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen die minder bedeeld zijn, ook die kans krijgen.”

De Sports for Children Foundation werd een jaar geleden opgericht en heeft zich ten doel gesteld deze kinderen in Oostbloklanden te voorzien van degelijk en betrouwbaar materiaal om samen te kunnen spelen. Volgens voorzitter Jan-Willem Geurts is dit broodnodig: “Jaarlijks wordt in Nederland een groot aantal sporttoestellen op scholen en sportverenigingen vervangen voor nieuwe materialen. In de meeste gevallen worden de gebruikte toestellen naar de Milieustraat gebracht, waarna ze vernietigd worden. De Sports for Children Foundation haalt deze gebruikte materialen op, knapt ze op brengt ze naar landen als Roemenië, Servië en Slowakije. We hebben nu vier transporten achter de rug en als we daar aankomen, valt steeds weer op dat er vaak niets is voor de kinderen om mee te spelen. Matten, rekstokken, turntoestellen, ballen, pionnen, alles kunnen ze daar gebruiken. Het is ontzettend mooi om te zien hoe blij die kinderen er mee zijn. We geven ook voorlichting aan de gymdocenten hoe zij de materialen het best kunnen gebruiken.”

Het doel van de stichting is tweeledig, ook de bewustwording van het belang van sporten bij Nederlandse kinderen is de inzet. Sinds Epke Zonderland deze zomer goud won op de rekstok op de Olympische Spelen in Londen, is hij zich bewust van de voorbeeldfunctie die hij heeft: “Ik zie het als een missie om kinderen aan het sporten te krijgen. Er zijn na de Olympische Spelen meer Nederlandse kinderen lid geworden van een turnclub. Dat vind ik heel mooi om te zien en ik hoop dat ik kinderen kan blijven inspireren. Maar ook op scholen is voorlichting belangrijk. Je hoort toch dat er steeds minder wordt gesport. In Nederland hebben we geweldige faciliteiten, maar moeten de kinderen gemotiveerd worden om te sporten. In bepaalde landen zijn ze wel gemotiveerd, maar hebben ze de toestellen niet. Die tegenstellingen wil de stichting laten zien aan Nederlandse kinderen.”

Geurts vult aan: “Voor basisschoolkinderen in Nederland willen we spelmateriaal ontwikkelen dat de kinderen op een speelse, heldere manier bewust maakt van wat het belang is van spel en beweging. En met een voorlichtingsfilm gemaakt tijdens onze transporten, willen we de kinderen in Nederland laten zien dat sporten niet vanzelfsprekend is. Daarbij ligt de nadruk niet zozeer op topsport, maar op spelen en bewegen, al dan niet in een groep.”

Bron: ANP
Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *