Erepenning Groningen voor Founding father Ton Broekhuis Noorderlicht

Vandaag ontving Ton Broekhuis van galerie Noorderlicht de Erepenning van Groningen uit handen van loco-burgemeester Paul de Rook. De uitreiking vond plaats in de galerie aan het Akerkhof 12. Met het verlenen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor Ton Broekhuis, als founding father en eerste directeur van Noorderlicht.
Fotograaf Ton Broekhuis is als initiator en drijvende kracht de personificatie van Noorderlicht. Hij heeft Noorderlicht van een kleine tentoonstelling in de USVA weten uit de bouwen tot een nationaal en internationaal gerenommeerde organisatie, die er – bewust – voor heeft gekozen altijd vanuit Groningen te blijven opereren. Dat is bijzonder voor een dergelijk cultureel initiatief, dat zich gezien het grote succes best elders had kunnen vestigen.
Noorderlicht komt voort uit de USVA (studenten)Fotogalerie, waar Ton Broekhuis lange tijd docent was. Vanaf 1991 werd Noorderlicht een tweejaarlijks festival, begonnen als relatief bescheiden fotografenfeestje.

Tekst gaat door onder de foto’s

Vanaf 2000 jaarlijks afwisselend in Groningen en Leeuwarden en uitgegroeid tot (inhoudelijk) één van de toonaangevende fotofestivals ter wereld. Sinds 2005 is er ook een permanente fotogalerie aan het A-kerkhof.
De stichting Noorderlicht organiseert een jaarlijkse manifestatie, exposities in de galerie, organiseert foto-opdrachten, produceert tentoonstellingen en laat deze over de wereld reizen.
De publicaties van fotoboeken en -catalogi zijn internationaal bekroond.
Noorderlicht wordt geroemd om zijn kwaliteit van exposities en de keuze van fotografen en de eigen, tamelijk compromisloze aanpak. Door fotovakbladen wordt het festival genoemd in relatie tot de voornaamste fotofestivals van de wereld als Paris Photo en Arles. Dankzij de geweldige inzet, de betrokkenheid en het doorzettingsvermogen van Ton Broekhuis heeft Noorderlicht zich ontwikkeld tot een belangrijke nationale en internationale speler binnen de kwaliteitsfotografie. Dat is echt een prestatie van formaat. Gelet op de grote betekenis van Ton Broekhuis voor de internationale fotografie in het algemeen en zijn betekenis voor de gemeente Groningen in het bijzonder wordt hem de Erepenning van de gemeente Groningen verleend.
Daarmee drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor Ton Broekhuis, de founding father en eerste directeur van Noorderlicht.
De afgelopen jaren is de erepenning toegekend aan Stichting KEI (2018), Sibrand Poppema (2018), Peter Weening (2018), Ab Smit (2017), Boer Dijkhuis (2017) en het onderzoeksteam van Ben Feringa (2016).

Op 13 juni werd het boek  ‘Tegendraads’ gepresenteerd welke werd aangekondigd in de Gezinsbode: klik hier

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *