Staatssecretaris Blokhuis markeert eerste rookvrije zone van Nederland

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS markeerde vandaag  – woensdag 12 juni – de eerste rookvrije openbare zone van Nederland. Hij deedt dit samen met wethouder Mattias Gijsbertsen van en bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG, voor de hoofdingang van het UMCG (Hanzeplein Groningen). De gemeente Groningen heeft naast deze locatie ook het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en de openbare ruimte bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan aangewezen als rookvrije zone. Na dit moment gaat de staatssecretaris in het UMCG in discussie met studenten geneeskunde over het thema preventie.

Rook(gassen)
Groningen is als eerste gemeente in Nederland die de mogelijkheid heeft specifieke gebieden aan te wijzen waar het verboden is rook(gassen) te verspreiden. Doel is het beschermen van bezoekers van plaatsen als scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen tegen hinder door rook(gassen). Het UMCG heeft als een van de eerste organisaties hiervoor een aanvraag gedaan. Het gehele UMCG-terrein en de UMCG-gebouwen zijn sinds 1 januari 2019 volledig rookvrij. Vanaf nu is ook de openbare ruimte direct voor de hoofdingang van het UMCG een rookvrije zone.
Tekst gaat door onder de foto’s

Staatssecretaris Paul Blokhuis ziet Groningen op dit terrein als voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland en hoopt dat andere gemeenten dit beleid volgen.

Rookvrij
Steeds meer organisaties in Groningen maken hun gebouwen en terreinen rookvrij. Ruim 30 organisaties zijn aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en de lokale coalitie ‘Groningen op weg naar een Rookvrije Generatie’. Dit aantal breidt zich in hoog tempo uit. Doel van deze samenwerking is een rookvrije generatie in Groningen.

Tekst gaat door onder de foto’s

 

Lidl
Daarna vertrok de heer Blokhuis samen met wethouder Gijsbertsen naar de vestiging van Lidl in de Groninger wijk Vinkhuizen; deze vestiging heeft besloten om geen tabaksproducten meer te verkopen.​

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

1 gedachte op “Staatssecretaris Blokhuis markeert eerste rookvrije zone van Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *