Erepenning Stad Groningen voor boer Dijkhuis

De Erepenning van de Stad Groningen is toegekend aan de heer T.F.K. (Thies) Dijkhuis, beter bekend als Boer Dijkhuis.

De erepenning werd zondag overhandigd door loco-burgemeester Paul de Rook, direct na de première van de documentaire De laatste boer van Euvelgunne. Het college spreekt haar waardering uit voor de niet aflatende inzet van Dijkhuis als vrijwillig beheerder en hoeder van de Hunzezone.

 Dijkhuis zet zich al meer dan 40 jaar in voor behoud van het bijzondere landschap van de oude Hunzeloop, tussen de industriegebieden Euvelgunne en Eemspoort. Kenmerkend voor Dijkhuis is dat hij altijd constructief meedenkt. Hij overstijgt zijn eigen persoonlijke belang en bekijkt nut en noodzaak in een groter verband. Mede dankzij zijn adviezen over de waterhuishouding ter plaatse, werden plannen aangepast en verbeterd. Vanuit zijn onafhankelijke rol en vasthoudendheid heeft Boer Dijkhuis een uniek stukje Groningen voor de toekomst behouden. In 2012 werd hij ondermeer voor die verdienste benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

In een productie van de Stichting Beeldlijn legde filmmaker Tom Tieman het bijzondere levenswerk van Dijkhuis vast in de documentaire De laatste boer van Euvelgunne. Deze documentaire ging vandaag, zondag 15 januari, in première in het Groninger Forum aan het Hereplein.

De Erepenning van de Stad Groningen is in 1940 ingesteld ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Groningen en wordt toegekend wegens “uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *