Erepenning stad Groningen voor Peter Weening

Burgemeester Peter den Oudsten reikte vanmiddag, zaterdagmiddag 20 januari, de Erepenning van de Stad Groningen uit aan Peter Weening, programmeur bij poppodium Vera. De uitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals op het podium van de Stadsschouwburg. Met het verlenen van de Erepenning van de Stad Groningen spreekt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor de uitnemende verdiensten van Peter Weening. 

Peter Weening is al 37 jaar de artistiek verantwoordelijke bij poppodium Vera, een van de meest toonaangevend poppodia van Nederland. Hij heeft met zijn uitnemende, uitzonderlijke inzet en daadkracht de Groninger samenleving gediend op cultureel en maatschappelijk terrein.

In 1978 begon Weening, zoals de meeste vrijwilligers bij Vera, als barman. Al snel werkte hij zich op tot vaste dj op de zaterdag en trad hij in 1980 als lid van de muziekcommissie toe tot het bestuur van Vera. In zijn eerste jaar als programmeur speelden Joy Division, U2, Simple Minds en Human League in Vera. Met programmeren is Weening nooit meer gestopt. Volgens Jan Smeets (Pinkpop) is er nergens in Nederland een programmeur die het al zo lang volhoudt, laat staan zo veel concerten heeft geboekt – ongeveer 6700 – en meegemaakt. Er is geen Vera-medewerker die zich decennialang zo hartstochtelijk voor Vera heeft ingezet.

Uitnemende verdiensten
Olaf Veenstra, directeur Vera: “Vera is anno 2018 lokaal, nationaal en wereldwijd een vooraanstaand podium waar elke relevante (underground) artiest een graag geziene gast is. De bands U2, Slayer, Nirvana, Pearl Jam, The White Stripes en vele andere grootheden werden in een vroeg stadium van hun carrière geprogrammeerd door Peter Weening. Dit alles om ‘the best club in the world for bands, audience and volunteers’ te zijn.

De Erepenning van de Stad Groningen wordt toegekend wegens ‘uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen’. De penning is ingesteld in 1940 ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Groningen.
De verdiensten liggen op het terrein van de betrokken persoon of organisatie, maar ook op het terrein van het verenigingsleven, cultureel, maatschappelijk of sportief. Telkens moet daarbij sprake zijn van uitzonderlijke inzet en daadkracht.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *