Erfelijke aanleg hartspierziekten vinden hun oorsprong in Friesland

Bij ongeveer de helft van de patiënten met een hartspierziekte kan een erfelijke aanleg in het DNA worden aangetoond. UMCG-onderzoeker en Klinisch Geneticus in opleiding Paul van der Zwaag vond bij meer dan 100 families in Nederland een identieke erfelijke aanleg voor hartspierziekten. De oorspong van deze erfelijke aanleg hebben de onderzoekers kunnen herleiden tot een voorouder die zes tot acht eeuwen geleden in het oosten van Friesland leefde. De onderzoekers uit het UMCG, AMC en UMCU publiceren hun bevindingen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Heart Failure.

Hartspierziekten
De meest voorkomende erfelijke aanleg voor hartspierziekte ligt in een gen dat een belangrijke rol speelt in de calciumhuishouding in hartspiercellen. De genafwijking kan leiden tot verschillende vormen van hartspierziekte. Sommige patiënten hebben ernstig hartfalen en een verwijding van de hartspier, terwijl anderen vooral levensbedreigende hartritmestoornissen hebben, die kunnen leiden tot een plotse hartdood.

Noord-Nederland
In Nederland wordt bij 10-15% van de patiënten met de hierboven genoemde vormen van hartspierziekten de betreffende genafwijking gevonden. De afwijking komt vooral in de noordelijke provincies en Noord-Holland veel voor. Van der Zwaag schat dat ongeveer 1 op de 1400 bewoners uit deze provincies de erfelijke aanleg heeft. Het is een unieke bevinding dat de oorsprong van de genafwijking zo goed is te herleiden tot een voorouder die in het oosten van Friesland geleefd moet hebben.

Behandeling
De ontdekking van dit gen bij hartspierziekten maakt dat meer families met deze erfelijke aandoening opgespoord kunnen worden. Als de genafwijking bij iemand is vastgesteld, krijgt deze persoon een brief mee om familieleden te informeren. Zij kunnen dan zelf beslissen of ze zich willen laten onderzoeken op aanwezigheid van de erfelijke aanleg. Dragers van de erfelijke aanleg worden regelmatig gecontroleerd en in een vroeg stadium behandeld om plotse dood en hartfalen te voorkomen.

(bron: umcg)

2 gedachten over “Erfelijke aanleg hartspierziekten vinden hun oorsprong in Friesland

 1. Ben nieuwsgierig of de familienaam KRODER voorkomt in betreffend onderzoek. Heb zelf last van hartritmestoringen, evenals mijn vader en broer. De familie komt oorspronkelijk uit Oost Groningen, van de veenkolonieen. Aangezien ik 2 zoons en 2 kleinzoons heb, heeft dit onderzoek mijn belangstelling, met name de erfelijkheid.
  Bij voorbaat dank voor een reactie,
  Vriendelijke groeten,
  Lex Kroder

 2. Met verbazing las ik uw artikel over dit gen voor hart en vaatziekten.
  Mijn overgrootmoeder was een Kroder, en heb ook last van hartkloppingen etc.
  Is er enig verband?
  Graag uw reactie.
  Vriendelijke groeten Jet Krak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *