Expirimenten winkelstraten Groningen succesvol

steden nederland, groningen, centrumOndernemers positief, verblijfsklimaat verbeterd

In 2014 zijn in verschillende winkelstraten in de Groningse binnenstad experimenten gestart waardoor winkeliers in straten als de Zwanestraat en de Oosterstraat meer ruimte kregen om de openbare ruimte zelf in te richten. Onderzoek heeft uitgewezen dat bezoekers ter plaatse een verbeterd verblijfsklimaat ervaren. Ook is er minder leegstand, hebben ondernemers zich op straatniveau beter georganiseerd en zijn pandeigenaren meer betrokken.

Zwanestraat experiment-6488Het gaat in dit soort experimenten bijvoorbeeld om het plaatsen van bankjes, bloemen en reclame-uitingen, maar ook om ‘wel of niet fietsen’ in de straat. Ook de Gelkingestraat, het Hoogstraatje, de Carolieweg en de Westerkade maken inmiddels deel uit van het experiment.

Ondernemers zijn positief en ervaren een verbeterde samenwerking met de gemeente. Om experimenten als deze succesvol te laten verlopen, is het belangrijk dat er voldoende vrijheid is voor het maken van keuzes en dat er voor de ondernemers een vast coördinerend aanspreekpunt is bij de gemeente.

De resultaten van deze experimenten worden door de gemeente meegenomen in het ontwikkelen van nieuw beleid op het gebied van reclame-uitingen en uitstallingen.

Foto’s: Siebrand Wiegman/Focusgroningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *