Export op peil, omzetten ondernemers gelijk

steden nederland, delfzijl, eemshavenMeer dan de helft van de bedrijven in Noord-Nederland (53 procent) verwacht dat de omzet in de komende periode gelijk blijft, ten opzichte van een jaar terug. Vijftien procent van de ondernemers denkt zelfs dat de omzet gaat stijgen. Een derde denkt dat zijn of haar omzet gaat dalen. De export blijft op peil. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland (KvK Noord).

“De daling wordt voor een groot deel gekleurd door het sombere perspectief voor de bouw. Het gaat dan in onze enquête om bedrijven met vijf of meer medewerkers”, licht Eric Jansen, directeur Kamer van Koophandel Noord-Nederland, toe. Voor zowel de investeringsplannen, als voor de gerealiseerde winstgevendheid zijn de verwachtingen in mineur. “Overigens”, zo vult Jansen aan, “zijn de verwachtingen bij lange na niet zo droevig als op het dieptepunt in 2009, terwijl de export op peil blijft.”

Uit de verwachtingen blijkt dat de industrie de omzet enigermate op niveau houdt door export. Over de grenzen heen kijken, kan dus heel lonend zijn. “Onze marktoriëntatiereis naar Nizhny Novgorod en St. Petersburg kan ondernemers de meerwaarde hiervan laten zien”, voegt Jansen toe. “Ook in andere gebieden, ik noem Duitsland, Scandinavië en China, liggen tal van mogelijkheden. Wij ondersteunen het MKB om zeker in deze tijden, die mogelijkheden te onderzoeken en op nieuwe markten in te spelen”, besluit Jansen

Bron: Kamer van Koophandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *