Fakkelprotest Groningen om Haagse druk consequenties gaswinning te verhogen

Vandaag, vrijdag 9 april, een fakkelprotest voor het provinciehuis in Groningen, georganiseerd door de SP en gedupeerden van de gaswinning. Groningen moet de druk op Den Haag opvoeren nu er met de nieuwe Tweede Kamer a.s. woensdag gedebatteerd gaat worden over de gaswinning en de consequenties hiervan. 

Volgens Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP zijn er nog steeds duizenden gedupeerde Groningers die wachten. “Groningen staat nooit zomaar bovenaan in den Haag. Elke stap vooruit die de afgelopen jaren is gezet werd hier -vaak door gedupeerden zelf- eerst bedacht. Daarom moeten we nu vanuit Groningen de druk opvoeren.” 

De regionale bestuurders moeten daar volgens de partij bij helpen. Samen met gedupeerden werd een zwartboek aan commissaris der koning René Paas overhandigd.

Binnenkort start de parlementaire enquête naar de gaswinning. Belangrijk volgens de SP maar het gaat ook 2,5 jaar duren, gedupeerden kunnen daar niet op wachten. Beckerman: “Er staat een record van ruim 30.000 schademeldingen open en juist mensen met complexe schade moeten vaak lang wachten. Na al die jaren zijn slechts 7% van de onveilige woningen versterkt. Een crisisaanpak is nodig. Eén loket voor gedupeerden, een einde aan de weerzinwekkende bureaucratie en het wantrouwen van gedupeerden.”

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *