FC Groningen mag blij zijn met puntje in noordelijke derby

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkFC Groningen zwijnde in de noordelijke derby tegen Heerenveen (1-1), want Martijn van der Laan haalde in de slotfase een Friese speler onderuit in het strafschopgebied. Arbiter Nijhuis liet zijn actie echter onbestraft. De remise gaf trouwens een goed beeld van de krachtsverhoudingen. Beide teams misten de kwaliteit om de volle buit binnen te halen.

Positief was het taktisch spel in de Euroborg, waar de teams op winst speelden en niet bang waren om risico’s te nemen. Dat was ook logisch, want FC Groningen wilde graag aansluiting houden met de subtop en SC Heerenveen wilde zich een beetje veiliger in de middenmoot spelen. De bedoelingen gingen in rook op omdat veel onbegrepen en foutieve passes, gebrekkige techniek van de meeste spelers en het gemis van sterke spitsspelers een zege voor een van de teams in de weg stonden.

De Groningers mochten nog het meest blij zijn met het ene puntje. Arias als spits – vervanger van de geschorste Hoesen – was deze middag geen succes, de middenvelders grossierden in foutieve passes en in de verdediging vertoonde de Trots van het Noorden een paar zwakke plekken. Zo was Hans Hateboer een van de mindere spelers en het lijkt erop dat de voetballer uit Beerta zich beter kan gaan richten op een positie in het centrum van de verdediging. Als vleugelspeler komt hij handelingssnelheid tekort en mist hij het vernuft om op de helft van de tegenpartij van waarde te zijn.

Natuurlijk kwam de enige Groninger goal op naam van Michael de Leeuw, die een pass van zijn boezemvriend Kieftenbeld handig verwerkte en de bal zonder na te denken in het Friese doel kanlde. De Leeuw was verreweg de gevaarlijkste aanvaller van FC Groningen en het is nog steeds onbegrijpelijk dat trainer Erwin van de Looi hem lange tijd uit de basis hield.

Met het gelijke spel bleef de ongeslagen status van de thuisploeg in de Euroborg intact. Maar dat was een van de weinige positieve constateringen die over de FC na afloop kon worden vastgesteld. Na sterke optredens tegen PSV en FC Twente wist de ploeg geen gunstig vervolg geven in de derby. Het thuisduel tegen Vitesse (volgende week zondag) zal min of meer beslissend zijn voor de richting van de Groningers op de ranglijst: naar de middenmoot of naar de subtop.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.