FC Groningen te zwak voor Europees voetbal

sport-fc groningen-aberdeen (1 van 1)Dromend van een Europese competitie is FC Groningen ruw wakker geschud. Aberdeen FC maakte in de Euroborg korte metten met de Groningers die al snel tegen een 2-0 achterstand aankeken. Vooral de verdediging blunderde dat het een lieve lust was. Voor de noodzakelijke drie doelpunten speelde de FC daarna een soort alles of niets, maar verder dan een rake kopbal van Kieftenbeld kwam de equipe van trainer Van de Looi niet: 1-2.

Van tevoren waren de verwachtingen nogal hoog gespannen. Ga maar na: in Aberdeen hield FC Groningen de tegenstander nog op 0-0, de Euroborg was uitverkocht en diverse analisten gaven aan dat dit FC Groningen sterker zou zijn dan het vorige seizoen. Waar dat laatste op gebaseerd was, valt moeilijk te zeggen. Wellicht op ijdele hoop.

Hoewel het nog te vroeg is om absolute oordelen te vellen, kon je wel zien dat doelman Padt nog niet het niveau haalt als dat van zijn voorganger Bizot en dat Hoesen voor het Europese werk nog veel te licht is. Voor de rest leek Kostic zijn hoofd al bij een mooie transfer te hebben, want hij raakte de bal zelden goed.

De meest zwakke linie was echter de verdediging. Botteghin maakte de blunders die Aberdeen in een zetel hielpen. De anders zo betrouwbare verdediger schutterde en was in de beginfase de achilleshiel van de ploeg. Verder scoorde Hans Hateboer ook een onvoldoende, maar hij is meer een centrale verdediger dan een vleugelverdediger. Die constatering deden we het vorige jaar ook al. Zijn motoriek is ontoereikend om aalsnelle vleugelspitsen af te remmen. Bovendien stond hij vrijwel zijn hele voetballeven in het hart van de defensie.

Een pluspunt was het optreden van invaller Michael de Leeuw, die weliswaar een mooie kans om zeep hielp, maar die de ploeg wel op sleeptouw nam. De publiekslieveling was vorig seizoen geen basisspeler maar het is duidelijk dat FC Groningen een type De Leeuw goed kan gebruiken. Over zijn toekomst wilde De Leeuw voor de camera van Fox Sport niets vertellen, maar het is vrijwel zeker dat hij nog een seizoen als wisselspeler niet ziet zitten.

Hoe sterk of zwak FC Groningen het komende seizoen gaat worden, valt nu nog moeilijk te zeggen. Op 31 augustus sluit de transferperiode en er kunnen nog spelers vertrekken en/of bijkomen. Maar dat het elftal ronduit heeft teleugesteld in de voorronde van de Europa League mag wel duidelijk zijn.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *