Nieuwe brug Suikerunieterrein bijna gereed

De nieuwe brug voor fietsers en voetgangers over het Hoendiep naar het Suikerunieterrein is bijna gereed. De opening is gepland op 15 augustus. De brug is nodig omdat ProRail later dit jaar de spoorwegovergang in het verlengde van de Van Heemskerckstraat sluit.

In het donker zal de brug al van verre te zien zijn door de verlichte zuilen. Hiervoor gebruikt de gemeente steigermateriaal. De brug past bij het industriële karakter van de omgeving. Kleine bootjes kunnen onder de brug doorvaren. Voor grotere schepen is de brug beweegbaar, zodat de schepen kunnen passeren.

brug suikerunie

Prijsvraag
Voor het ontwerp van de brug schreef de gemeente een prijsvraag uit. De inzending van Elizabeth Keller en Remko Rolvink won. Zij bedachten een ‘groeiende’ brug van miscantusbeton. Dit beton zou geproduceerd kunnen worden uit olifantsgras in de omgeving. Dit bleek op korte termijn niet haalbaar. Maar de winnaars kwamen wel met een ander bruikbaar idee: het gebruik van stalen vakwerkelementen die 15 jaar meegaan.

Twee bruggen
Er komen twee bruggen naast elkaar, één voor fietsers en één voor voetgangers. De brug voor fietsers krijgt hellingbanen. De brug voor de voetgangers wordt voorzien van trappen. De beide bruggen moeten op 1 augustus klaar zijn zodat bezoekers van het festival Noorderzon er gebruik van kunnen maken. B&W hebben de gemeenteraad om een krediet van € 400.000 gevraagd voor de nieuwe brug. Het Suikerunieterrein is al goed te bereiken voor auto’s.

Eén gedachte over “Nieuwe brug Suikerunieterrein bijna gereed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *