FC Groningen zakt door het ijs tegen ADO Den Haag

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkFC Groningen-trainer Erwin van de Looi zag de bui kennelijk al hangen. Hij sprak voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag over een zware testcase voor zijn ploeg. Na afloop moest hij constateren dat zijn elftal op alle fronten was gezakt voor het voetbalexamen. Met andere woorden: zijn equipe zakte volledig door het ijs en werd terecht op een 3-0 nederlaag getrakteerd.

Het verlies maakte een einde aan een mooie reeks ongeslagen wedstrijden in de eredivisie. Maar er is geen tijd om daarover nog lang aan terug te denken, want als er niet snel iets gebeurt aan de povere inzet, het gebrek aan de wil om te winnen, de taktische slordigheden en de verkeerde spelerskeuze van Van de Looi dan zullen er veel meer nederlagen volgen. Om te beginnen komende zondag tegen Ajax.

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkVan de Looi zal zijn spelers ongetwijfeld bestraffend toespreken over de matige strijdlust in Den Haag, maar hij mag zelf ook wel even in de spiegel kijken. Er is namelijk nogal wat mis met zijn basisformatie. In de eerste plaats zal er hoe dan ook een plaats gevonden moeten worden voor Michael de Leeuw. Hij mag alleen invallen als de ploeg achter staat, terwijl hij bij de meeste eredivisieclubs in de basis zou staan. Het passeren van De Leeuw getuigt niet alleen van een miskenning van diens kwaliteiten, ook negeert de trainer de wens van de fans die De Leeuw maar al te graag in de basis willen zien voetballen.

Verder heeft spits Danny Hoesen dit seizoen nog geen enkele keer kunnen overtuigen. Natuurlijk moet een nieuweling de kans krijgen om zich te bewijzen in een reeks wedstrijden, maar op een gegeven moment is het beeld wel duidelijk. Daarnaast wordt Yoell van Nieff een beetje misbruikt als vleugelverdediger. Hij speelde als huurling bij FC Dordrecht de sterren van de hemel als middenvelder en in de verdediging komen zijn kwaliteiten veel minder tot hun recht.

Het verwijt aan de spelersgroep dat in een uitduel tegen ADO Den Haag de mouwen hoger moeten worden opgestroopt, is terecht maar dat Van de Looi zelf moet gaan sleutelen aan zijn basiself, lijkt ook duidelijk. De selectie herbergt genoeg talent om zich dit seizoen in het linker rijtje van de eredivisie te bewegen, maar dan moeten wel de juiste poppetjes op de juiste plaatsen staan. De Leeuw wil nog steeds weg naar een andere club. Hij heeft nog precies een week de tijd om dat te realiseren. Alleen al om die reden zou Van de Looi er verstandig aan doen om hem een basisplaats te beloven.

Voetbalanalyse: Mistersnooker

 

Eén gedachte over “FC Groningen zakt door het ijs tegen ADO Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *