FC Groningen zet kroon op het seizoen | Mistersnooker

sportFC Groningen speelt op 17 juli een Europese wedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League. Met een geweldige 3-0 zege op AZ zetten de noorderlingen zondagmiddag een kroon op het seizoen. Dronken van geluk vierde een stampvolle Euroborg de terugkeer naar Europa. Duizenden fans bestormden de grasmat na het laatste fluitsignaal. De spelers en trainers lieten zich gewillig onderdompelen in de onbedwingbare feestvreugde.

Met de winst van de play-offs slaagde trainer Erwin van de Looi cum-laude als debutant in de eredivisie. Wie aan het begin van het seizoen nog wat twijfelde aan zijn kwaliteiten – zijn benoeming was wel degelijk een risico – moet nu erkennen dat hij terug kan kijken op een wisselvallig jaar met een ongekend slot. De grootste verdienste van Van de Looi was het bedenken van de taktiek waarbij het accent werd gelegd op een versterkt middenveld met de snelle aanvallers Kostic en Zivkovic als doelpuntenmakers en onruststokers.

Op het moment dat het Groninger kamp een beetje bang begon te worden voor deelname aan de nacompetitie voor degradatie toverde Van de Looi de succesvolle taktiek uit zijn hoge hoed. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats en de strijdwijze bleek perfect te passen bij de mogelijkheden van de spelers. Het gevolg was een ongekende ommekeer in de prestatiecurve: van de laatste tien duels werden er negen gewonnen en speelde de equipe er eentje gelijk.

Tegen AZ werkte het systeem ook weer voortreffelijk. Na de 0-0 in Alkmaar wist de Trots van het Noorden zich in de Euroborg gesteund door ruim twintigduizend supporters. De wil om Europa in te gaan was bij de thuisclub veel groter dan bij de formatie van trainer Dick Advocaat. Maar niet Zivkovic – hij speelde dramatisch slecht – of Kostic brak de ban, maar de uitblinkende Tjaronn Chery. De technisch vaardige middenvelder vond tweemaal het net achter de vijandelijke doelman en was de grote aanjager.

Over zeven weken dus een Europese voetbaltweekamp. Maar spelers en staf hadden sowieso al besloten om een maand vakantie te nemen. Half juni begint de voorbereiding op het volgende seizoen en dan zal de selectie er vermoedelijk heel anders uitzien. Zivkovic vertrekt naar Ajax, Maikel Kieftenbeld verkast waarschijnlijk naar Belgie en voor Kostic zal er ook wel belangstelling zijn. De grillige vleugelspeler, die onder trainer Robert Maaskant vrijwel geen speelminuten kreeg, ontwikkelde zich dit seizoen tot een van de grootste talenten in de eredivisie. Als hij de bal kreeg, ging het stadion er eens goed voor zitten. En ook zijn ontwikkeling mag gerust op naam van Van de Looi geschreven worden.

 

Hans Hateboer, de jonge verdediger die onlangs een profcontract tekende, maakte zondagmiddag ook een doelpunt. Hij brak dit seizoen door als vleugelverdediger, maar het verdient de moeite om hem eens uit te proberen in het centrum van de verdediging. Zijn motoriek, lichaamsbouw en kopkracht passen beter bij een centrale verdediger. Bovendien heeft hij op die positie lange tijd gespeeld in de jeugdteams. En ook zijn debuut in de eredivisie is te danken aan Van de Looi, die slechts verweten kan worden dat hij te laat met zijn tovertaktiek op de proppen kwam. Maar niemand die daar nu nog om treurt…

Voetbalanalyse van Mistersnooker

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *