Fietsen langs de meesterwerken van de Ploeg in het Groninger landschap

koopvrouw op landweg – paddepoelsterweg

Op woensdag 20 juni vond op de locatie van scoutingclub de Havik  de feestelijke kick off plaats van een nieuwe fietsroute door Groningen langs de kunstwerken van De Ploeg.  Het Groninger Museum selecteerde 25 schilderijen die werden gekoppeld aan 25 ‘hotspots’ in het Groninger landschap. Langs de route zijn 12 replica’s van de originele werken te bewonderen die de daadwerkelijke plek verbeelden. Zo kunnen als fietsliefhebbers de locaties bewonderen zoals deze door de kunstenaars van De Ploeg ongeveer 100 jaar geleden zijn vastgelegd en hiermee een vergelijking maken met het landschap van nu.

De route
Het Groninger Museum heeft van 25 werken in de collectie uitgezocht waar de werken waarschijnlijk geschilderd zijn en heeft op basis daarvan een route opgesteld in samenwerking met Groninger architectuurcentrum Platform GRAS en specialist in recreatieve routeconcepten AbelLeisure. Het Groninger Museum is het start- en eindpunt van deze fietsroute.

Hiermee is het een waardevolle aanvulling op de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 (te zien van 26 mei t/m 4 november 2018). 
De route (circa 39 km) voert onder meer langs twaalf locaties die door architectuurcentrum Platform GRAS van replica’s van Ploegschilderijen zijn voorzien. Daarnaast stelden drie ondernemers en een woningbouwvereniging hun pand in de binnenstad beschikbaar voor een tijdelijke presentatie van een Ploegwerk. Op acht andere plekken in Groningen stad en ommeland zijn schilderijen door Lambert Kamps verwerkt in weerbestendig panelen die meerdere jaren zullen blijven staan. 
De volledige route kunt u hieronder eenvoudig downloaden en is  gratis verkrijgbaar bij zowel het Groninger Museum als de VVV (Grote Markt).

Download uitgebreide routebeschrijving (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *