Honderd jaar de Ploeg bij De Havik

Kunstkring De Ploeg bestaat in 2018 honderd jaar. De schilders van De Ploeg schilderden vaak bij boerderij het Blauwborgje die stond op het terrein aan het Jaagpad, waar nu het gebouw staat van Scoutinggroep de Havik. Het gaat hierbij daarom over historische grond, een plek waar de Groninger schilderkunst geboren is, aldus Johan Dijkstra, een van de voormannen van de Groningse Ploeg.

Op deze historische grond is sinds 1918 uiteraard veel veranderd. Waar het gebied toen ongerepte natuur was, is er tegenwoordig veel bebouwing van de universiteit en een nieuwe wijk Reitdiep.

Ter gelegenheid van het jubileumjaar van De Ploeg is onlangs een fietsroute geopend langs het Reitdiep, die leidt langs plekken waar de Ploeg-kunstenaars veel schilderden, van Stad tot Aduarderzijl en terug. De lengte van de route is zo’n 38 kilometer en is versierd met schilderijen van de Ploeg.

De aftrap van de route was op 20 juni bij Scoutinggroep de Havik, die dit jaar zelf 95 jaar bestaat. Er was een tentoonstelling van schilderijen in het kader van het jubileum, gemaakt door jeugdleden van De Havik, onder leiding van leraar Elroy van het Leon van Gelder. Er was veel bezoek, dat mooi weer en een goede stemming had meegebracht. Leerlingen van het Leon van Gelder stonden met vlaggen op de dijk. De opening werd verricht door directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum met het onthullen van het schilderij aan het Reitdiep.

De Havik is nog niet klaar met De Ploeg. Op zondag 30 september staat de Tocht om de Noord in het teken van het Ploeg-jubileumjaar, onder andere met schilderijen van De Ploeg langs de route. De Havik gooit voor deze gelegenheid letterlijk het gebouw open, door een deel van de route door het scoutinggebouw te laten leiden. Hierbij kunnen de wandelaars de schilderijen van de scouts bewonderen. De Havik zorgen voor de gezelligheid.

Meer informatie over de Tocht om de Noord kan gevonden worden op: https://www.tochtomdenoord.nl/wandeltochten/tocht-om-de-noord/2018. De route van de tocht kan gedownload geworden via de Groningen Routes app.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *