Fietspad De Verbetering volgend jaar langs historische veenterp

fietspad de verbeteringHet geplande fietspad ‘De Verbetering’ krijgt een kleine omweg. Het fietspad wordt om de sporen van een historische veenterp heen geleid. Bij deze slinger in het traject komt er een informatiebord met uitleg over deze wierde in het Groninger landschap.

Het toekomstige fietspad is een snelle en directe verbinding tussen Hoogkerk en Groningen en het ontbrekende onderdeel van het fietspadennetwerk ten westen van de Stad. De voorbereiding tot aanleg van het fietspad is bijna afgerond en de aanbesteding wordt nog deze maand september gestart.

Veenterp
Uit archeologisch onderzoek tijdens de voorbereiding bleek dat het fietspad recht door sporen van een zogenaamde ‘veenterp’ of ‘huiswierde’ zou lopen. Veenterpen zijn door mensen aangelegde verhogingen om woningen in die tijd te beschermen tegen de nattigheid van het veen. Bekend was wel dat ten zuiden van het aan te leggen fietspad en parallel aan de Peizerweg vier veenterpjes liggen, die de naam ‘De Hege Vier’ hebben. Nu werd dus een vijfde verhoging ontdekt.

Bodemschatten
“Archeologisch is het wenselijk om deze bodemschatten niet te verstoren en ze bij voorkeur in de bodem te laten zitten en goed te beschermen. Daarom is ervoor gekozen om het fietspad om de huiswierde te leiden. Dit is ook de goedkoopste oplossing”, aldus het Groningse college van burgemeester en wethouders.

Oversteek
Verder is op 26 juni een bewonersbijeenkomst gehouden in de Vensterschool Hoogkerk over het nieuwe fietspad. Er kwam 43 bewoners op af. Het belangrijkste onderwerp van zorg tijdens de bijeenkomst bleek de oversteek van het fietspad bij de Johan van Zwedenlaan. Een gevaarlijk punt, omdat er enige tijd geleden een dodelijk ongeval had plaatsgevonden. Samen met vertegenwoordigers van VWH is gekozen voor een goede oplossing die tot een kleine aanpassing in de plannen leidt.

Fietspad De Verbetering is naar verwachting volgend jaar juni fietsklaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *