Frankville maakt ons bewust over duurzaam voedsel produceren

steden nederland, groningen, zernikeBenieuwd hoe ver een banaan reist voordat hij in je smoothie eindigt? Hoe lang je appels in een kist hebben gezeten voordat hij je dorst lest? Of wil je weten wat nou eigenlijk een seizoensgroente is? Dan zit je goed bij ‘Earn Your Foodmiles’ op 5 oktober op de Vismarkt in het centrum van Groningen. De jongeren van Frankville leren je alles over lokaal en minder lokaal voedsel, en hoe het ons naar een duurzamere wereld kan helpen.

groningen-zernike-stadstuinieren-frankville-5De groente en fruit die op ons bord eindigt komt vanaf de hele wereld, en legt daar vele kilometers voor af. Dit gaat allemaal per boot, per vliegtuig of per vrachtwagen. Dit maakt de reis niet alleen kostbaar, maar ook erg milieuonvriendelijk, iets wat anders kan volgens bedenker Frank van der Waals: ‘We zijn als generatie vergeten hoe groente groeit, waar het groeit en wanneer het groeit. Als we weten hoeveel extra energie het kost om een ananas te importeren, kunnen mensen misschien iets bewuster een beslissing nemen als ze in de supermarkt staan.’

Bewustwording, zonder wijzend vingertje
‘We willen winkelend Groningen hier graag op een leuke manier bewust voor maken. Daarnaast bieden we ook voedingswijzers aan, die duidelijk maken wanneer je het beste welke groente kan kopen. Op die manier dragen we graag bij aan de oplossing’, aldus Frank.

steden nederland, groningen, zernikeSamen met een groep van ongeveer 30 studenten en oud-­‐studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is hij een moestuin begonnen op het Zernike, het toonbeeld van lokaal voedsel.

 

 

Wereldvoedseldag
Earn Your Foodmiles is één van de acties rondom de Wereldvoedseldag op 16 oktober 2014. De stichting Wereldvoedseldag heeft in het hele land acties gefinancierd die mensen bewuster moet maken over duurzaam voedsel. In Groningen is dit door de studenten van Frankville opgepakt en staat er op de Vismarkt een stand die mensen moet helpen nadenken over lokaal voedsel.

Zondag 5 oktober zal Earn Your Foodmiles plaatsvinden op de Vismarkt. De stand zal staan van 11:00 tot 17:00. Meer informatie? Check www.frankville.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *