Friesland Paesens-Moddergat – Fiskersfrou

Het beeld Fiskersfrou van beeldhouwer Hans Jouta is geplaatst op initiatief van dorpsbelang in het Friese Paesens-Moddergat. De “Fiskersfrou” is een eerbetoon aan de vrouwen van Paesens-Moddergat, die na de ramp van 1883 voor een zware taak stonden: de zorg voor de kinderen en rond zien te komen van een karig inkomen …

De vissersramp van Paesens-Moddergat vond plaats in de nacht van 5 op 6 maart 1883. In die nacht werd de vissersvloot van Paesens-Moddergat, een dubbeldorp aan de Waddenzee, overvallen door een zware voorjaarsstorm. Tijdens deze storm vergingen 17 blazers en aken en kwamen 83 dorpelingen om in de ijskoude golven van de zee ten noorden van de Waddeneilanden. De ramp is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Paesens-Moddergat.

De vissers van Paesens-Moddergat waren niet de enigen, die in die nacht omkwamen. Ook aan de Groningse en Hollandse kusten vergingen er vissersschepen. Maar nergens was de klap zó groot. In die nacht verdronken in totaal 121 Nederlandse vissers, waaronder ook 9 uit Zoutkamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *