Friesland Wierum

Wierum is een dorp in de gemeente Dongeradeel in de provincie Friesland gelegen tegen de zeedijk, die in een bocht om het dorp heenloopt en zeker de moeite waard is eens te bezoeken. Wierum telde in 2009 360 inwoners. Het dorp fungeert als startpunt van wadlooptochten naar de Engelsmanplaat. 

friesland-wierum 03-2013-8

Wierum is een terpdorp. Op de terp staat de rond 1200 gebouwde Mariakerk..friesland-wierum 03-2013-7 Het grootste deel van de kerk is in de 20e eeuw vervangen door nieuwbouw, alleen de toren met de westzijde van de kerk zijn nog in de oorspronkelijk staat gebleven. In de loop der tijd is de noordoostelijke zijde van het dorp door overstromingen in zee verdwenen. De kerk, die oorspronkelijk in het midden van het dorp lag, ligt nu tegen de zeedijk aan. De windvaan op de kerktoren, in de vorm van een aak, herinnert aan het visserijverleden van het dorp.

friesland-wierum 03-2013-5In de 19e eeuw vormde de visserij een belangrijke bron van inkomsten voor het dorp. Op 1 december 1893 vergingen 13 van de 17 vissersboten tijdens een zware sneeuwstorm. Daarbij kwamen 22 vissers om het leven. Een vissersmonument bij de zeedijk herinnert aan deze gebeurtenis.

 

friesland-wierum 03-2013-3Bij de kerk staat ook een standbeeld van een wjirmdolster, een pierensteekster. Ook dit beeld herinnert aan de periode van de zeevisserij, waarbij vrouwen van het dorp zeepieren zochten op het wad voor de visvangst.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *