Gedenkplaat Pelsterstraat onthuld door ‘Heike Kamerling Onnes’

groningen-centrum-pelsterstraat-kamerlingh onnes-onthulling gedenkplaat-5Vanmiddag, woensdag 17 september, onthulde Beno Hofman in de rol van oud-leerling Heike Kamerlingh Onnes een gedenkplaat aan zijn oude schoolgebouw aan de Pelsterstraat 37. In dit gebouw werden in september 1864 de eerste lessen gegeven door een handjevol leraren aan de allereerste 60 jongens aan Rijks-hbs van Nederland. Het huidige Kamerlingh Onnes wil ook op deze manier aandacht schenken aan het feit dat de school dit jaar 150 jaar bestaat.

De HBS was bedacht door Johan Rudolph Thorbecke, die hiermee een onderwijs introduceerde die jongens voorbereidde op een positie in handel, bedrijfsleven en industrie. Een onderwijsvorm die toen noch niet bestond. In 1864 voeren de schepen door het Zuiderdiep. Nu, 150 jaar later zijn velen vergeten waar het Kamerlingh Onnes ooit begon. Na vijf jaar aan de Pelsterstraat verhuisde de school naar de Groote Kruisstraat. Op een plek waar ooit een opslagplaats van kruit was geweest.

In de tachtiger jaren verhuisde de school naar de Eikenlaan in Selwerd en was het geen HBS meer, maar een scholengemeenschap voor MAVO, HAVO en VWO.
Vanaf de invoering van de Mammoetwet in 1968 is de HBS genoemd naar de meest illustere oud leerling Heike Kamerlingh Onnes, de eminente natuurkundige geleerde die een sollicitatie van Albert Einstein terzijde legde omdat deze twee linkerhanden zou hebben.
groningen-centrum-pelsterstraat-kamerlingh onnes-onthulling gedenkplaat-8
De oudste leerling van de school uit 1939 dhr. K.J. Homan samen met leerlingen van de huidige vestiging Eikenlaan, Ismay, Elmira en Same

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *