Winkels ’s zondags open voor levendige stad

steden nederland, groningen, centrumHet college van B&W stelt voor alle winkels in Groningen ,vanaf 1 december 2014, de mogelijkheid te geven iedere zondagmiddag en de meeste feestdagen open te zijn. Winkelopening op zondag vergroot volgens het college de aantrekkingskracht van de stad en draagt bij aan de levendigheid, de economische vitaliteit en de werkgelegenheid. Het college dringt erop aan dat winkeliers onderling afspreken en duidelijk communiceren op welke tijden zij open zijn.

De openstelling geldt voor alle zondagen en de meeste feestdagen, met uitzondering van Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag. Ook mogen winkels op 4 mei na 19.00 uur niet open zijn.

De twee bestaande ontheffingen voor avondwinkels en zondagavondwinkels wil het college terugbrengen tot één regeling.

Met de winkelopening en een aansprekend activiteitenaanbod wil het college mensen die dat anders niet zouden doen, verleiden op zondag naar de stad te komen. Dat is belangrijk voor de economische positie van de stad.

Met de maximaal toegestane openingstijden tussen 12.00 en 22.00 uur sluit de nieuwe regeling aan bij de openingstijden op alle andere dagen (06.00-22.00 uur), maar met behoud van de zondagochtendrust. Daarmee komt het college deels tegemoet aan Stadjers die waarde hechten aan de zondagsrust.

In combinatie met grote evenementen vindt het college winkelopening op zondagen niet altijd wenselijk. De veiligheid van zowel deelnemers als bezoekers staat voorop. Daarom kan de gemeente winkels in bepaalde straten opdragen te sluiten gedurende een aantal uren van een groot evenement. De gemeente wil de belemmeringen daarbij beperken tot de strikt noodzakelijke.

Het verruimen van de winkelopeningstijden op zon- en feestdagen heeft uiteraard financiële consequenties voor bijvoorbeeld reiniging en toezicht en handhaving. Voor het komend jaar kan dat worden opgevangen binnen de bestaande begroting. Na een evaluatieperiode van een jaar zal het college volgend jaar bekijken of er extra maatregelen en middelen nodig zijn.

Ook bereidt het college besluitvorming over betaald parkeren op zondag voor.

 

Eén gedachte over “Winkels ’s zondags open voor levendige stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *