Geelbrauwgors zorgt voor gekkenhuis in Bunne

Ook vandaag, zondag 23 oktober, een internationaal gezelschap van vogelspotters in Bunne in Drenthe waar de zeer zeldzame geelbrauwgors is waargenomen.  Zo’n veertig jaar geleden is de vogel voor het laatst gezien in Nederland.

 

De geelbrauwgors (Emberiza chrysophrys) is een zangvogel uit de familie van gorzen (Emberizidae). Deze trekvogel broedt in Oost-Siberië in de taiga en legt vier eieren in een boomnest. Hij overwintert in Midden- en Zuid-China. Het is een zeer zeldzame zwerver in Europa. In het wild bestaat het dieet van een volwassen geelbrauwgors vooral uit zaden, maar ze voeden insecten aan nestjongen.

Vandaag, 24 oktober,een mooie aanvulling van de bijzondere gast in Bunne. Vogel- en dronefotograaf Mark Schuurman legde de geelbrauwgors voor ons vast. We volgen Mark Schuurman op twitter (@MRSchuurman) en genieten met regelmaat van al zijn foto’s. 

Vogelaar Arjan Dwarhuis hield gisteren een betoog waarom vogels mogelijk afwijken van hun vaste routes. Een studie op zich maar het blijft fascineren.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *