Geen Burger King in centrum van de stad

mensenDe Partij voor de Dieren wil opheldering rondom het verlenen van een vergunning voor de vestiging van een fastfood keten in de binnenstad. Het gaat om de Burger King, die zich wil vestigen in drie panden, gelegen tegenover de Hennes en Mauritz aan de Grote Markt. In het kader van duurzaamheid en het bestrijden van overgewicht bij kinderen heeft de Partij voor de Dieren hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

 

De gemeente Groningen voert een actief grondbeleid en het bezit van onroerende zaken in een plangebied biedt de mogelijkheid om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, zo antwoordde het college in 2013 op vragen van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van de aankoop van een pand aan de Oostzijde van de Grote Markt. Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren vraagt zich dan ook af of het in dit geval geen optie was geweest de panden op te kopen en er zo wat anders mee te kunnen doen dan ze in handen te geven van de Burger King. “Bovendien zit niet op alle panden een horecabestemming. Was het dan niet mogelijk geweest om de vergunning te weigeren? We zitten toch niet te wachten op nog een fastfoodketen in onze stad!”, aldus Kelder.

Nog een fastfoodketen zou niet passen bij Groningen, een stad die zich graag presenteert als groen, duurzaam en Fair Trade. Bovendien is Groningen serieus bezig met voedsel: Groningen was in 2011 Hoofdstad van de Smaak en promoot de consumptie van regionale en biologische producten. Kelder: “En wat ik helemaal niet begrijp, is dat het college onlangs nog heeft besloten om zich aan te sluiten bij een landelijke aanpak tegen overgewicht bij jongeren, maar tegelijkertijd de komst van nog een fastfoodketen in het centrum faciliteert!”.

De Partij voor de Dieren is een warm pleitbezorger van vermindering van de vleesconsumptie, wegens de vele mondiale crises waar het eten van dode dieren een hoofdrol in speelt: de klimaatverandering, de honger in de wereld, de zoetwater tekorten, het kappen van de regenwouden en de afname van de biodiversiteit. Het lijden van dieren in de vleesindustrie is volgens de partij verschrikkelijk en bovendien onnodig. Vlees is een inefficiënt voedingsmiddel. Daarnaast leidt het op industriële wijze produceren van grote hoeveelheden dode dieren tot risico’s voor de volksgezondheid en het gebruik van grote hoeveelheden antibiotica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *