Geen limiet aan compensatie aardbevingsschade

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedt alle schade die door aardbevingen in Groningen ontstaat. Er is geen limiet voor de afhandeling van die schade, stelde minister Henk Kamp van Economische Zaken zaterdag.

Ontoereikend
Hij reageerde daarmee, via zijn woordvoerster, op de oproep van Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, dat er 2 miljard euro beschikbaar moet komen om de gevolgen van de aardbevingen de komende vijf jaar op te vangen. De 1,2 miljard euro die Kamp in januari toezegde, is niet meer toereikend om de schade te dekken, aldus Van den Berg zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Geen reactie NAM
De NAM zelf wil nog niet reageren. ,,Dat doen we op zijn vroegst maandag”, aldus een woordvoerder. ,,We hebben het artikel gelezen uiteraard, maar reageren niet via de media. We gaan eerst intern overleggen.”

Risicogebied groter|
Sinds de aardschokken in de stad Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer in september is het risicogebied volgens de commissaris aanzienlijk groter geworden. In het bedrag van 1,2 miljard was rekening gehouden met globaal de helft van het aantal mensen en gebouwen dat nu in de gevarenzone blijkt te liggen, zegt hij. Van den Berg vindt dat de minister en de NAM zich ruimhartiger moeten opstellen. De schadeafwikkeling verloopt bovendien traag, onder meer door allerlei ingewikkelde juridische regels, aldus Van den Berg.

Compensatiegeld
Een jaar geleden zei Van den Berg dat er een miljard euro nodig is voor de bewoners die schade hebben van de aardschokken. Hij werd daarna naar eigen zeggen ,,bijna een jaar weggehoond door de Tweede Kamer”. Uiteindelijk sloot de provincie een akkoord met de NAM en de minister over 1,2 miljard euro aan compensatiegeld. (ANP)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *