Geen ruimte meer voor huisjesmelkers Oosterhamrikzone en Professorenbuurt

politiek, verkiezingscampagne spDe SP Groningen wil een time-out voor kamerverhuurpanden in de Oosterhamrikzone en de Professorenbuurt. Dat concludeert de partij na een buurtonderzoek onder 151 mensen over de nieuwbouwplannen en jongerenhuisvesting in het gebied. SP-raadslid Mechteld van Duin: “Huisjesmelkers nemen de buurt over en bewoners vinden dat dit moet stoppen. Er moeten niet nog meer schaarse gezinswoningen worden omgebouwd tot kamerverhuurpanden.”

Afgelopen weken belden SP’ers aan bij bewoners rondom de Oosterhamrikkade. Hen werd gevraagd wat zij van hun buurt en de nieuwbouwplannen vinden. Van Duin: “De buurtbewoners geven aan dat zij goede jongerenhuisvesting belangrijk vinden, maar dat het maximum in hun buurt is bereikt. Slechte handhaving van de 15%-norm geeft huisjesmelkers de ruimte om kamers in veelal gehorige gezinswoningen voor woekerprijzen aan jongeren te verhuren.” De SP meent dat goede, betaalbare jongerenhuisvesting en een aanscherping van de 15%-norm deze royale positie van huisjesmelkers tackelt.

Uit het buurtonderzoek komt naar voren dat bewoners slecht zijn betrokken bij het maken van de nieuwbouwplannen. Sommige eerder betrokken bewoners zijn daardoor het vertrouwen in de gemeente en de politiek kwijtgeraakt. Bewoners maken zich vooral druk over het bouwvolume, de eenzijdigheid van de bewoning en de hoogte van de gebouwen. Ook de toename van parkeerdrukte is een onderwerp van zorgen. De SP wil daarom dat de gemeente bewoners eerder en beter betrekt bij het maken van plannen, zodat dit op een breed draagvlak in de buurt kan rekenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *