Schaakvoetbal FC Groningen levert amper verdiende zege op

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkTrainer Erwin van de Looi had zich voorgenomen om het resultaat heilig te verklaren. Na twee zeperds op vreemde bodem moest Willem II in de Euroborg verslagen worden. Zijn missie slaagde (1-0 zege) maar vraag niet hoe. Het spel was niet om aan te zien en een deel van de supporters begroette de overwinning zelfs met een afkeurend fluitconcert.

Noem het zoals je wil: angstvoetbal, schaakvoetbal, voorzichtigheid, verdedigende taktiek. In elk geval was het niet de bedoeling van de Groninger beleidsmakers om op deze manier te voetballen in de Euroborg. Het was tekenend dat Van de Looi direct na het laatste fluitsignaal naar de kleedkamer vertrok alsof hij zich diep schaamde voor de armoedige vertoning.

Een verdedigende taktiek – countervoetbal – kan best mooi zijn om te zien, maar het enige wat FC Groningen goed deed, was het verzilveren van een strafschop. Michael de Leeuw, weer in de basis, toonde zich een trefzekere schutter. Hij joeg het speeltuig hard in de bovenhoek. Verder waren de meeste passes vanuit de verdediging slordig en onnauwkeurigheid. De ballen kwamen niet bij medespelers terecht en als dat wel een keer gebeurde, volgde een mislukte voortzetting.

Positief was de winst en de drie punten die de Trots van het Noorden in de subtop van de eredivisie houden. Zoals gezegd was het spel niet om aan te zien en spits Danny Hoesen liet voor de zoveelste keer zien dat hij niet de aanvaller is die het elftal nodig heeft. Kennelijk heeft Van de Looi hem een reeks wedstrijden in de basis beloofd, maar steeds meer mensen in de Euroborg beginnen nu echt te twijfelen aan de kwaliteiten van de door Ajax afgeserveerde speler.

Was er dan helemaal niets positiefs te melden? Met een beetje goede wil was het optreden van doelman Padt met een voldoende te beoordelen. Hij maakte geen fouten en trad zelfverzekerd op bij de schoten op het doel. Willem II voetbalde beter dan de thuisclub en had ook recht op een strafschop toen Botteghin een tegenstander in het strafschopgebied onderuit haalde. Een gelijkspel zou de verhoudingen in het veld ook beter hebben weergegeven. Zoals FC Groningen speelde, verdiende het niet om te winnen.

FC Groningen moet het duel zo snel mogelijk vergeten. Volgende week zondag volgt een duel in de Kuip tegen Feyenoord en dan wordt het een kwestie van aan- of afhaken wat de subtop betreft. Voor een goed resultaat dienen de noorderlingen beter voor de dag komen dan zondag in de Euroborg. Maar dat spreekt vanzelf.

Voetbalanalyse Mistersnooker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *