Gekleed en naakt Beelden en Sculpturen bij Galerie Mooi Man

kunst-galerie mooiman-expositie marcel julius joosen-25

Galerie Mooi Man heeft een unieke expositie met beelden en sculpturen van Marcel Julius Joosen. Een toonaangevend kunstenaar als het gaat om de man in de beeldhouwkunst. Een expositie op wereldniveau die veel bezoekers kent en waar we tot op heden weinig over hebben gelezen bij onze plaatselijke media. Figuratieve kunst over mannen een lastig onderwerp of een vergeten expositie? Deze jubileum expositie is te zien t/m 5 mei in de galerie in de Noorderstationstraat.
Alle foto’s van deze middag: klik hier

Recentelijk werd ter gelegenheid van deze expositie en zijn 70ste verjaardag het boek “Beelden Sculptures”  uitgebracht. Wandelend langs alle werken kwamen we het logo van de Gay-krant tegen en het kunstwerk hiervan werd ooit uitgereikt aan Jos Brink.  De Afrikaanse vluchtelingen. Kortom, prachtige beelden en sculpturen die zeker de moeite waard zijn te bewonderen. Een schoonheid van een bijzondere kunstenaar. Het is een bijzondere expositie die een verzameling aan werken vanaf de begin jaren ’70 tot nu tentoonsteld.  Het boek, welke in de galerie is te verkrijgen, verteld ons meer over de werken en is een aanrader. Een bijzondere galerie in Nederland naast de wijken Selwerd en Paddepoel. Kunst om de hoek waar u meer van leest in de volgende wijkkrant Nummer 1.

Marcel Joosen (1943) bezocht na de lagere school het Klein Seminarie met het doel priester te worden. Echter kort voor het afleggen van de eeuwige gelofte trad Joosen in 1967 uit. Marcel Joosen, studeerde van 1969 tot 1976 aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven en volgde later de opleiding tot docent beeldende vorming te Arnhem.

Het belangrijkste thema in het werk van Joosen is de man en het mannelijk naakt. Telkens wordt hij geboeid door een bepaald aspect van dit thema waaraan dan meerdere jaren gewerkt wordt. Wanneer we het werk van Marcel Joosen door de tijd heen bekijken, dan valt op, dat hij steeds nieuwe paden in slaat. Daarnaast is het ook zijn overtuiging dat het beter is een klein gebied goed te beheersen dan een groot gebied onvolledig.

Zijn laatste werken zijn mannenportretten van Afrikaanse afkomst. Opmerkelijk is dat Joosen er bij deze beelden in geslaagd is de huidtextuur van elk type neger weer te geven: mat zwart, bronskleurig, glanzend zwart. De kleur neemt in deze werken derhalve een belangrijke plaats in en vervult een meer traditionele rol. Schoonheid, harmonie, zuiverheid in emoties en ook in leefwijze zijn voor Joosen van wezenlijk belang. Deze houding weerspiegelt zich in zijn werk.

U bent van harte welkom. Eerder publiceerden wij Gay and Moslim

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *