Gelderland | Beekhuizerzand – Vierhouten ‘Het Verscholen Dorp’

Fietsend deze zomer over zandverstuiving Beekhuizerzand nabij Harderwijk in Gelderland door bos en heide richting Vierhouten. Een zeldzaam mooi gebied op de Noord-Veluwe, met aardige hoogteverschillen. Een stuifzandgebied ter grootte van ongeveer 200 hectare. Het gebied is in 2004 weer teruggebracht van een bosgebied tot een echt stuifzandgebied

We kwamen langs ‘Het Verscholen Dorp’ uit de Tweede Wereldoorlog waar je de herbouwde hutten kunt bekijken. (dit bezochten we eerder in 2018) Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers in de bossen van Vierhouten. Het Pas-Opkamp bestond uit negen hutten.In de periode april 1943 tot oktober 1944 hebben hier zo’n 80  mensen een veilige schuilplaats gevonden.

We vervolgenden onze route via Elspeet en maakten een stop in de, wat velen niet weten, kleinste stad van Nederland. Staverden kreeg in 1291 stadsrechten. Graaf Reinoud van Gelre had het plan dit tot stad te ontwikkelen, maar het is nooit verder gekomen dan een kasteel met enkele bijgebouwen.

Nabij Gorsel in de Kroondomeinen werden we verrast door twee wilde zwijnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *