Dieseltreinen provincie Groningen vervangen door waterstoftreinen

De waterstoftrein blijkt een volwaardig alternatief voor de dieseltrein die op dit moment in onze provincie rijdt. Dat blijkt uit de proef met een waterstoftrein van Alstom en ProRail die begin dit jaar plaatsvond op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. De resultaten zijn zo positief, dat de provincie en betrokken partijen waterstoftreinen willen inzetten bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor in Groningen.

Dit kan bijvoorbeeld op trajecten naar Stadskanaal of Duitsland (Wunderline). Zo kunnen de eerste waterstoftreinen over een paar jaar in de reguliere dienstregeling gaan rijden.

Op 7 maart j.l. was te trein voor het publiek te bewonderen aanwezigheid van Minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven.

Testen

De waterstoftrein is twee weken lang uitvoerig getest. De testritten vonden ’s nachts plaats met een personentrein zonder passagiers. Hierbij is de stop- en sneltreindienstregeling meerdere keren getest. De trein reed volgens dienstregeling. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliepen zonder problemen. Het tanken met waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. Een waterstoftrein bleek ook nog eens bijna 50% stiller dan de huidige dieseltrein.

Geen uitstoot 

De provincie en de betrokken partijen willen de treinen in Noord-Nederland laten rijden zonder dat ze CO2 uitstoten. De waterstoftrein is daar een goede mogelijkheid voor, zonder dat daarvoor hoeft worden geïnvesteerd in bovenleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *