Gemeente moet voorzien in bed, bad en brood

COA Ter Apel tenten-0352De SP vindt dat de gemeente Groningen zo snel mogelijk in een ‘bed, bad en brood’-voorziening moet voorzien voor illegale vreemdelingen. Dat stelt de raadsfractie in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Vanaf 17 december 2014 zijn de grote gemeenten in Nederland door een uitspraak van de rechter verplicht om illegale vreemdelingen op te vangen.

In Nederland verblijvende illegale vreemdelingen hebben sinds kort officieel recht op een overnachtingsplek, een douchegelegenheid, ontbijt en een avondmaal. SP-raadslid Mechteld van Duin: “We mochten deze groep mensen als gemeente niet opvangen door Rijksbeleid. De SP vindt dat iedereen recht heeft op onderdak en eten en we zijn blij met de uitspraak van de rechter.” Staatssecretaris Teeven heeft vorige week uiteindelijk toegezegd gemeenten hier financieel in te ondersteunen.

De SP is van mening dat het niet voorzien in onderdak en eten voor mensen afbreuk doet aan basisrechten en de menselijke waardigheid. Van Duin: “Bovendien werkt het criminaliteit en misbruik van deze groep in de hand en verdwijnen mensen uit het zicht van de overheid.” De SP oppert het in hergebruik nemen van het voormalige Formule 1 hotel.

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.