Gemeenteraad Groningen over TTIP en Noorderplantsoen

groningen-centrum-grote markt-raadszaal-1Hoe verder met het Noorderplantsoen? Moet Groningen een TTIP-vrije gemeente worden? En het mogelijke vriendschapsverdrag van Groningen met de Chinese stad Yantai. Dat zijn enkele onderwerpen die woensdag 28 oktober aan de orde komen tijdens de oktobervergadering van de gemeenteraad van Groningen.

De gemeenteraadsvergadering begint om 16.30 uur in het stadhuis op de Grote Markt. De vergadering is openbaar en ook online live te volgen.  Op deze website van de gemeenteraad zijn ook de volledige agenda en alle vergaderstukken te bekijken.

evenementenNoorderplantsoen
De raad bespreekt een discussienota van de raadsleden Benni Leemhuis (GroenLinks), Carlo Schimmel (D66) en Amrut Sijbolts (Stadspartij) over het Noorderplantsoen. Dat was naar aanleiding van een Stadspanel-onderzoek over het Noorderplantsoen en een Noorderzon-debat over het park. Discussiepunten zijn onder meer de barbecues (“Verbieden, concentreren of vrij laten en mogelijk faciliteren?”), handhaving (“Zijn hogere boetes noodzakelijk?”), de parkcommissie en het festival Noorderzon (“Groeit dit evenement uit zijn voegen, kan het plantsoen dit nog aan, is de natuur er tegen bestand?”). En wat moet er gebeuren met de vele ideeën die Stadjers over het plantsoen hebben ingebracht? “Zijn er onder de vele ingediende ideeën en wensen zaken die door de politiek opgepakt kunnen worden”, vragen de drie initiatiefnemers zich af.

Vriendschapsverdrag
Een ander onderwerp is het mogelijke vriendschapsverdrag met Yantai. De Rijksuniversiteit Groningen wil in deze Chinese stad een campus beginnen. Het college wil deze ambitie waar mogelijk steunen. “Als een vorm van vriendschapsverdrag met Yantai daarbij helpt”, aldus B&W, “staat ons college hier welwillend tegenover.” De SP en het CDA zijn hier kritisch over en willen in de vergadering verder over een vriendschapsverdrag debatteren.

groningen-centrum-grote markt-ttip demonstratie-1TTIP
De raad praat ook over TTIP, de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Dat is een handelsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen. Op de vraag van de FNV Groningen om van Groningen een TTIP-vrije gemeente te maken heeft het college geantwoord dat het “te vroeg en nog niet nodig is” een standpunt tegen TTIP in te nemen. De Partij voor de Dieren en de SP brachten tijdens de vorige raadsvergadering, nog voordat de raad over TTIP had gedebatteerd, al een motie voor een TTIP-vrije gemeente in. Die werd door de rest van de partijen verworpen.

Afspraakbanen
Verder staan het personeelsbeleid van de gemeente en de veranderingen binnen de gemeentelijke organisatie op de agenda. Dan gaat het onder meer over de verjonging van het ambtenarenapparaat en het realiseren van zogeheten afspraakbanen binnen de gemeente.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.