Gerestaureerde onderdelen Nieuwe Kerk feestelijk in gebruik genomen

steden nederland, gronngen, centrumVandaag, 20 september, een feestelijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Groningen ter gelegenheid van 350 jaar. Loco burgemeester Roeland van der Schaaf was aanwezig voor de ingebruikname van de gerestaureerde onderdelen waaronder het raadsgestoelte.

Het programma van deze middag bestond onder meer uit een optreden van Alina Rozeboom, sopraan en Stef Tuinstra, orgel en vond de presentatie plaats van het jubileumboek ‘Nieuwe Kerk 1664-2014’door Pieter Bootsma.

 

steden nederland, gronngen, centrumDe Nieuwe Kerk is gebouwd in de jaren 1660 tot 1665. De kerk werd in gebruik genomen op 7 juni 1664; dit jaar dus 350 jaar geleden. De bouw was mogelijk omdat zowel de Heren van Stad en Lande (in 1646) als ook Burgemeesteren en Raad van de stad Groningen (in 1660) daartoe het benodigde geld beschikbaar hadden gesteld. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van voorbeelden van kerkbouw van toentertijd pas gebouwde protestantse kerken. Gekozen werd tenslotte voor het ‘model’van de Noorderkerk (1627) in Amsterdam. Het gerestaureerde raadsgestoelte bood plaats aan de vier burgemeesters van Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *