Gifklikker in strijd tegen bestrijdingsmiddelen

logo gifklikkerDe Partij voor de Dieren heeft zojuist in Vroege Vogels de gifklikker gelanceerd. Een website waar iedereen terecht kan met zorgen over de gevolgen van bestrijdingsmiddelen die in de omgeving worden gebruikt. Tweede kamerlid Esther Ouwehand: ‘Wordt er in uw omgeving gespoten met bestrijdingsmiddelen die slechts zijn voor mens en milieu? Heeft u zorgen over de gevolgen van deze gifstoffen voor de gezondheid van u of uw kinderen? Meld het bij de Gifklikker!’
Volgens Ouwehand lopen omwonenden van landbouwpercelen het risico te worden blootgesteld aan gifstoffen, die een gevaar kunnen vormen voor hun gezondheid. Met name bij de teelt van bloembollen worden veel giftige bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen gebruikt, met alle gevolgen van dien. Voorbijgangers en omwonenden worden niet beschermd en vaak niet eens geïnformeerd over de middelen die in hun buurt worden gebruikt. Kinderen en volwassenen komen zo ongevraagd in aanraking met gifstoffen die een gevaar kunnen vormen voor hun gezondheid.

Op aandringen van de Partij voor de Dieren bekijkt de Gezondheidsraad momenteel of er een onderzoek moet komen naar de effecten van landbouwgif op de gezondheid van de omwonenden. Naast de gezondheidsproblemen bij de mens leidt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot verlies van biodiversiteit, zorgwekkende sterfte onder bijen en andere insecten en tot steeds moeilijker te zuiveren drinkwater, aldus Ouwehand.

Website
Om zicht te krijgen op de omvang van het probleem van bestrijdingsmiddelen opent de Partij voor de Dieren de Gifklikker. De meldingen kunnen gaan over een vermoeden van overtreding van de regels, zoals het spuiten van gif op te korte afstand van woningen, het achterlaten van halflege gifblikken of lozingen in sloten, kanalen en meren.

Vervolg
Alle meldingen worden door de Partij voor de Dieren gebundeld tot een zwartboek van gevaarlijke situaties rond en zorgen van omwonenden over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het zwartboek wordt later dit jaar aangeboden aan staatssecretaris Dijksma van Landbouw en minister Schippers van Volksgezondheid.

De website Gifklikker wordt vrijdag 12 april officieel geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *