Groningen Garsthuizen

groningen-garsthuizen-molen-1Garsthuizen (Groningen; Gaasthoezen of Garsthoezen) is een klein dijkdorp in de gemeente Loppersum. in de provincie Groningen in Nederland. Het dorp ligt vrijwel aan de Eemshavenweg. Het dorp heeft ongeveer 250 inwoners.

De naam van het dorp is waarschijnlijk afgeleid van gras, hoewel ook genoemd wordt dat Garst betrekking heeft op gars of geestgronden. Dat kan samenhangen met de oorsprong van het dorp. Het is ontstaan aan de rand van de boezem van de voormalige Fivel. Daar vormde zich uit een kwelder en mogelijk ook een aantal wierden een dijk waarop het dorp waarschijnlijk is ontstaan.

Het dorp heeft een kerk uit 1872. Eerder stond er een grotere kerk uit de middeleeuwen, maar die is in 1871  gesloopt. De huidige kerk is na de sluiting in verval geraakt en zal worden gerestaureerd. Ten zuiden van het dorp staat de karakteristieke koren- en pelmolen De Hoop.

Aan de westkant van het dorp is het verbonden met Startenhuizen, , waarvan het gedeelte dat net over de grens met de gemeente Eemsmond ligt voor 1990. Het Maarvliet is de grens tussen beide dorpen (en gemeenten).

Ten oosten stroomt het Garsthuizermaar, dat overgaat in het Zeerijpstermaar en tenslotte uitmondt in het Damsterdiep. Het eerste gedeelte vormt tezamen met de Zeemsloot een overblijfsel van de Fivel.

Aardbeving 2008
Op 7 november 2008 vond er een lichte aardbeving plaats met een kracht van 2,2 op de schaal van Richter. De aardschok is het gevolg van de aardgaswinning die door de Nederlands Aardolie Maatschappij in Noord-Nederland wordt uitgevoerd. Aardschokken komen door deze winning wel vaker in dit gedeelte van Nederland voor.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *