GroenLinks winnaar gemeenteraadsverkiezing Groningen

Slechts 44,1% van de 190.162 stemden vandaag voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen, Haren en Ten Boer. GroenLinks met 11 zetels is de grote winnaar van de verkiezingen. D66 moest een groot verlies incasseren. Zij leveren 4 van de 9 zetels in. De SP 5, PvdA 6, VVD 4, Stad en Ommeland 2 , CDA 2, CU 3, Student en Stad 1, Partij voor de Dieren 3, PVV 1, 100% Groningen 2 en de Sportpartij 0.

Op het stembureau van het Zernike was sprake van wat genoemd wordt het Klaver effect. GroenLinks steeg van 8,5 naar 29, 4 procent. Een klap voor D66 die veel aanhang kent onder de studenten waar bij de vorige verkiezingen nog sprake was van  37,5, nu resulteerde in 15,9.

SP-lijsttrekker Jimmy Dijk is de uitslag in lijn der verwachting al was naar alle inspanning op meer gehoopt. Roeland van der Schaaf van de PvdA ziet dat zijn partij stabiliseert, iets om tevreden over te zijn. Voor Paul de Rook D66 een teleurstellende uitslag en nog niet kan verklaren wat hier de oorzaak van is. Marjet Woldhuis van 100% Groningen was helemaal in haar nopjes bij het zien van het resultaat met al die stemmen.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Eén gedachte over “GroenLinks winnaar gemeenteraadsverkiezing Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *