Groep konikspaarden Oostvaardersveld Lauwersmeer geleidelijk afgebouwd

In het Lauwersmeer is het uitnemen van dieren door Staatsbosbeheer onderdeel van het regulier beheer in het gebied. De kudde grote grazers, waaronder de koniks vallen, is een gehouden kudde. Dat betekent dat er beheer wordt uitgevoerd op het aantal koniks, de gezondheid en de vitaliteit en de samenstelling van de kudde naar geslacht en leeftijd. De kudde wordt goed in de gaten houden, zodat waar nodig op tijd de dierenarts ingeschakeld kan worden. Een keer in de twee jaar wordt de natuurlijke aanwas van de groep gecompenseerd door dieren uit de kudde te nemen om de groep niet te groot te laten worden. Dan gaan ze naar andere gebieden of (meestal) naar de slacht.

De paarden die vorig jaar vanuit het Oostvaardersveld kwamen gedroegen zich in het Lauwersmeer wezenlijk anders ten aanzien van mensen dan de ‘Lauwersmeerpaarden’. In plaats van mensen te mijden, waren ze zo nu en dan opdringerig en dat heeft afgelopen jaar tot een aantal incidenten geleid met fietsers en wandelaars. Dat heeft Staatsbosbeheer doen besluiten deze groep geleidelijk ‘af te bouwen’.

Wist u dat boswachters hun nieuws vaak delen via boswachtersblogs?. https://www.boswachtersblog.nl/

Comité Dierennood laat via Facebook weten het een schande te vinden: Staatsbosbeheer heeft eind oktober 2019 de hengsten die in het Groningse Lauwersmeer woonden naar de slachterij gebracht. De paarden waren daar ruim een jaar geleden vanuit het Oostvaardersveld bij Lelystad naartoe verplaatst. De groep bestond uit 40 paarden; een derde tot de helft daarvan waren hengsten. De dieren zijn geslacht omdat de paarden zeer opdringerig gedrag zouden vertonen naar fietsers en voetgangers. Maar Staatsbosbeheer had de hengsten kunnen castreren zodat deze groep langzaam zou uitsterven. Maar het leven van de dieren lijkt Staatsbosbeheer niet te deren, voor hen zijn het slechts graasmachines. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *