Groeten uit Groningen op Open Monumentendag

Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2014 is ‘Op Reis’. Onder de noemer GROETEN UIT GRONINGEN vinden er in de gemeente Groningen een aantal speciale activiteiten plaats die met reizen te maken hebben. Verschillende historische gebouwen zijn zaterdag 13 september opengesteld voor publiek. 

Op reis

Reizigers zijn welkom op het prachtige Hoofdstation van Groningen. Hier vinden rondleidingen plaats door de monumentale hal met zijn bijzondere plafond en kleurige tegeltableaus en het seinhuis op het 3de perron. Verder is er een boottocht met de ‘Golden Raand’ over het Reitdiep, het Van Starkenborghkanaal en de Oosterhaven, kan men op ontdekkingstocht naar het verdwenen Woldjerspoor, flaneren op de fiets langs de Hereweg en wat lekkers vinden en eten langs de oude Stadsweg. In hetzelfde weekend van Open Monumentendag vindt het Grachtenfestijn 2014 plaats met aandacht voor historische vaarroutes en tal van activiteiten.

Doe-het-zelf-route

Dit jaar is er een speciale Doe-het-zelf-route; een kaart met daarop alle belangrijke (historische) uitvalswegen van Groningen. Van spoorlijnen tot waterwegen, van het tramnetwerk tot oude routes zoals de Stadsweg, Bedumerweg en de Paddepoelsterweg. Aan de hand van de kaart kunt u op eigen gelegenheid ‘de wegen en routes van toen’ nalopen of fietsen. U vindt er de belangrijkste monumenten langs de verschillende routes maar ook de historie van het reizen via de verschillende routes van en naar Stad wordt beschreven. De kaart is gratis af te halen in de Martinikerk op Open Monumentendag en uiteraard ook nog ná Open Monumentendag te gebruiken.

Programmafolder

In de programmafolder staan de openingstijden per locatie. Alle activiteiten en rondleidingen zijn gratis. Let op!: voor de boottocht, de fietstochten en de rondleidingen is aanmelding vooraf noodzakelijk.
Sommige activiteiten vinden ook plaats op zondag 14 september. Zo zijn er rondleidingen door Park Groenestein en is de Nieuwe Kerk, die dit jaar z’n 350-jarig bestaan viert, ook op zondag te bezoeken.

De programmafolder is vanaf woensdag 3 september gratis af te halen bij:

  • de VVV op de Grote Markt
  • het Gemeentelijk InformatieCentrum (Kreupelstraat 1)
  • de Openbare Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18)
  • de balie van de voormalige Dienst RO/EZ (Gedempte Zuiderdiep 98)
  • tijdens Open Monumentendag zelf in de Martinikerk.

U kunt de programmafolder (in printervriendelijk formaat) hier ook reeds downloaden.

Informatie

  • Het Centrale Informatiepunt op Open Monumentendag zelf bevindt zich in de Martinikerk. Zaterdag 13 september bent u hier vanaf 10.00 welkom
  • Aanmelden voor de rondleidingen kan vanaf 2 september op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 via telefoonnummer 06-42694666 (Plaform Gras).
  • Voor algemene informatie over Open Monumentendag in de gemeente Groningen kunt u  maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 17.00 contact opnemen met Rita Overbeek via telefoonnummer 050-3678231.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *