Groningen beelden centrum – Jongetje met geitje

Aan het begin van de Ubbo Emmiussingel, in de open ruimte van het grasveld, staat een klein bronzen beeld op een sokkel midden tussen de crocussen. Het kind met lam wordt in de volksmond Jongetje met geitje genoemd.  De huid van het mollige ventje en de vacht van het lammetje zijn beide glad weergegeven. Alleen het licht krullende haar van het kind oogt wat realistischer. Ook in de vorm is er sprake van een zekere stilering.
Fransje Carbasius maakte het beeld in 1955 op zeventigjarige leeftijd en de onderwerpkeuze is kenmerkend voor haar oeuvre. Hoewel ze ook portretopdrachten en figuurstudies maakte, legde ze bij voorkeur kinderen en dieren vast in haar beeldhouwwerken en reliëfs. Voor het bestuderen van de diermodellen hield ze aapjes, vogels en ratten op haar atelier.

Na haar studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag reisde de kunstenares veel naar Frankrijk en Italië. Daar heeft ze ongetwijfeld de – meestal gevleugelde – kinderfiguurtjes gezien, die veel in de barokschilderkunst voorkomen. Misschien dat deze haar inspireerden tot het engelachtige jongetje.

Het kind met lam heeft eerst bij een school gestaan, omdat het nogal te lijden had van vandalisme ging het beeld in opslag bij de Gemeente Groningen. Sinds 1986 staat het op de Ubbo Emmiussingel.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *