Groningen Centrum – Een sculptuur zonder titel

groningen-centrum-schoolholm 17-19-zonder titel-1Dit bijna zes meter hoge sculptuur van gepolijst roestvrij staal bestaat uit vijf geometrische vormen – driehoek, zeshoek, rechthoek, kegel en pilaar – die op elkaar gestapeld zijn en staat op de binnenplaats in de Schoolholm 17-19 in het centrum van Groningen. In schijnbaar wankel evenwicht is het stalen object manifest aanwezig op het binnenplein van het woningcomplex, waar het contrasteert met de symmetrische horizontale lijnen van de woningen. Niet alleen in de opbouw van de sculptuur, maar ook bij de situering koos de kunstenaar voor a-symmetrie: het beeld staat niet midden op het plein, maar aan de zijkant daarvan. Het kunstwerk blijft echter zichtbaar vanaf de straat – de opvallende ‘rode doos’ en de glanzende stalen vormen trekken de aandacht van buitenaf naar het binnenplein.

Op die manier betrekt het beeld het besloten woonhof bij het drukke stadsleven. De vorm aan de onderkant, tot ongeveer 1.80 meter, is bewust opengehouden vanwege het uitzicht van de bewoners.

Voor Kie Ellens is al het voor handen zijnde materiaal potentieel bruikbaar voor zijn beelden. De manier waarop de verschillende onderdelen ‘samenwerken’ geeft het beeld zijn betekenis.

Het kunstwerk kwam tot stand in opdracht van woningbouwvereniging Patrimonium. Zij wilde een beeld dat enerzijds aansloot bij het ‘lichte’ binnenplein, anderzijds zou contrasteren met de strakke vormgeving van het woningcomplex. Er was destijds veel commotie rond de plaatsing van het kunstwerk en één bewoner eiste zelfs een huurverlaging van 100 vanwege een hinderlijke lichtweerkaatsing van het beeld in zijn woning, bij een bepaalde stand van de zon. Op initiatief van Kie Ellens zijn hij en de woningbouwvereniging met de bewoners gaan praten, waarmee de problemen opgelost werden.

Bron: Staat in Groningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *