Groningen Centrum – Sint Anthonygasthuis

Tegenover het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt in het centrum van Groningen, vinden we het Sint Anthonygasthuis. Het Sint Anthony gasthuis, opgericht in 1517, was bedoeld voor de opvang van armen en zieken. Tot 1644 werden er pestlijders opgevangen en van 1589 tot en met 1844 was het in gebruik als dolhuis.
groningen-centrum-rademarkt-sint anthonygasthuis-1

De tekst boven de poort luidt:
“BESPODT NIET EEN OUT WYF OFTE MAN NIEMANT WYET WAER “T HEM TOE COMEN CAN”

Het gasthuis is gesticht in 1517. Er is geen stichtingsbrief bekend, aannemelijk is dat het gesticht is door het stadsbestuur. Het lag aan de rand van de toenmalige stad, tegen de stadsmuur aan. Die locatie zal bewust gekozen zijn, omdat het oorspronkelijk ook diende als pesthuis.  Een deel van de inkomsten kwam van de Stadjers die zondags tegen betaling naar de gekken of dollen kwamen kijken.

Na 1844 werd het een gasthuis voor ouden van dagen. In 1927 werd het complex nog uitgebreid. Tegenwoordig zijn de woningen beschikbaar voor alle leeftijden. De jongste bewoner is 20 en de oudste 95 jaar oud, geen huis in het zelfde en als je goed op let is het schots en scheef alsof de huisjes aan elkaar geplakt zijn, laten bewoonsters ons weten. Maar gezellig toeven hier in een drukke binnenstad. Voor het in stand houden van dit fraaie monument is een stichting opgericht, Stichting Sint Anthony Gasthuis, die tevens eigenaar van het Hofje is.

Alle foto’s Groninger gasthuizen: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *