Groningen Centrum – Zittende jongeling

steden nederland, groningen, centrumEen jonge man zit in een losse houding op een boomstronk op het Emmaplein in het centrum van Groningen. De kunstenaar Jeltsema grijpt met dit werk terug op een aantal uitgangspunten uit de klassieke oudheid: de jongeling is naakt, atletisch gebouwd en in ideale lichaamsverhoudingen weergegeven. Deze wijze van verbeelden van het mannelijk naakt – met de nadruk op idealisering en kracht – hanteerde men ook in het oude Griekenland.

Frederik Engel Jeltsema werd in Uithuizen geboren, maar woonde en werkte op veel verschillende plaatsen, onder andere in Amsterdam, Parijs, Florence, Den Haag, Haren en Rome. In Rome werkte hij in het atelier van de Friese beeldhouwer Pier Pander.

steden nederland, groningen, centrum‘Zittende jongeling’ stamt uit 1916, maar zijn stekje vond hij pas in 1960. De kunstenaar schonk het beeld toen aan de Gemeente Groningen, samen met een vrouwelijk naakt dat een bacchante voorstelt. Dit laatste kunstwerk staat nu in het stadhuis, bij de toegang tot de trouwzaal.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *