Groningen – Lutje Marne en Brinta

lutje marne-brintahuisje-2Zoals zovelen ben ik opgevoed met Brinta, de basis voor een krachtige start. Vanaf 1944 begonnen steeds meer mensen hun dag met een lekker bord Brinta om er volop tegenaan te gaan. Nu, bijna 70 jaar later, staat Brinta (Breakfast instant tarwe) nog steeds in de schappen en is na al die jaren nog steeds de beste basis voor een krachtige start van de dag.

Het gehucht Lutje Marne, een streekje bij Baflo tussen Rasquert en Warfum nabij Breede staat het witte huisje aan de Juffer Marthastraat dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw op de achterkant van de Brinta-havermoutpakken stond. Het huisje staat ook in het Brinta-boek ‘Niemand de deur uit zonder Brinta’, dat in 2005 is verschenen.  Na alle jaren een plek om eens te bezoeken en te kijken naar het oogsten van de gewassen.

lutje marne-brintahuisje-4

Brinta bestaat uit gemalen tarwe, waaraan een klein beetje zout is toegevoegd. Een bord Brinta bestaat uit het aan warme of koude melk toegevoegde volkorentarwemeel, eventueel op smaak gebracht met suiker of honing.

brinta_promo_assortimentBrinta verscheen voor het eerst in de handel in 1945, na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Het was ontwikkeld en op de markt gebracht door de fabriek W.A. Scholten van Willem Albert Scholten, gevestigd in Foxhol.. In 1963 bereikte het een doorbraak nadat elfstedentochtwinnaar Reinier Paping als antwoord op de vraag van Joop van Zijl wat hij had gegeten van tevoren antwoordde ‘Och wat lichte kost, een bord Brinta’, waar vervolgens een reclameactie mee gelanceerd werd.

Meer foto’s van fotograaf Geert van Duinen: klik hier

Via fusie met Honig in 1965 en na de overname in 1978 van het merk door CSM en de productie door AVEBE, kwam het product in 2001 uiteindelijk in handen van Heinz. Deze besloot in 2006 de productie in Foxhol te sluiten en de voort te zetten bij Honig te Nijmegen. In 2009 werd bekend dat de fabriek in Nijmegen sluit. Het product Brinta verhuist begin 2013 naar de Heinz-site in Utrecht.

Foto’s: Geert van Duinen

 

Eén gedachte over “Groningen – Lutje Marne en Brinta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *